Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
urušavanje ulice

8 godina 'Kupske': Kuće još krpaju od pukotina i već očajni ‘sanjaju’ odštetu

Kupska ulica
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/5
24.09.2015.
u 12:17

Nisu svi stanari kojima su domovi oštećeni zbog gradnje HEP-ove zgrade još dobili novac i već gube i nadu... Izvođači radova kazne su platili

Ni nakon punih osam godina stanovnici Kupske ulice nisu dobili novac za kuće koje su se urušile u noći  23. rujna 2007. godine. Uzrok potonuća bilo je susjedno gradilište gdje je HEP započeo izgradnju svoje nove zgrade i podzemne garaže, za što nisu na pravi način osigurali duboku jamu.

Kazne za izvođače radova stigle su brzo - glavni izvođač Tehnika, kao i tvrtke Conex i Interkonzalting morale su platiti po stotinu tisuća kuna, ali stanari od tog novca nisu vidjeli ni lipe.

Nema nasljedstva

– Dosad je već umrlo desetak osoba koje nisu dočekale isplatu štete, a budući da pravo ne prelazi na djecu, odšteta za te ljude nikada neće ni biti isplaćena - kazao je Želimir Žitković koji je te kobne noći ostao bez  stolarske radionice u kojoj je zarađivao za svoj kruh.

Dodao je da  se sudski postupak vodi no da mu se čini da neće nikada završiti.
–Jednom su me zvali da kažem ime i kolika su mi primanja. Ništa me drugo nisu pitali. Razočaran sam s  tolikim rastezanjem - ispričao je Žitković dodavši da se sve moglo riješiti isplatom odštete za 60-ak osoba, čime bi se cijela drama davno završila. Slično misli i Jovo Dukić koji je u noći urušavanja ostao bez dijela kuće koji se odlomio.

–Da su nam odmah sanirali kuće i ponudili po 20 tisuća kuna sve se moglo davno riješiti. Sramota je da nas zavlače tolike godine - kazao je Dukić. Dodao je da je dobio dio novca za urušenu kuću od osiguranja gradilišta no da se za preostalo morao zaduživati što ga je financijski uništilo s obzirom na to da je u mirovini.  Umjesto da uživa u nekom hobiju, kazao je, dane provodi krpajući pukotine i pomake tla na maloj kućici.

I njegov susjed Robert Prgomet razočaran je u sporost zbog koje su se morali zadužiti kako bi popravili krov, oštećen u propadanju Kupske.
– Krov smo morali popravitI, kao i ulazni prag i one veće pukotine no od odštete još uvijek nema ništa - ispričao je Prgomet.  

Iz HEP-a šutnja

Ništa više vjere u pravosuđe i pravednu nadoknadu štete nema ni Marija Oletić.
Sramota da se u osam godina ništa nije pomaknulo osim naših temelja kuća. Zaboravljeni smo od svih - kazala je Oletić dok je njena susjeda Jadranka Ćavar rekla da im nema druge nego krpati kuće i dalje jer je pitanje hoće li sud ikada stati na njihovu stranu, iako je zbog nepažnje građevinaca cijela ulica bila iseljena na dva i pol mjeseca.

S obzirom na to da su svi stanovnici podignuli tužbe jer im HEP nije ponudio odštetu slučaj je još na sudu, a najveći broj vlasnika zastupa poznata odvjetnica Doris Košta koja je bila nedostupna za komentar. Iz HEP-a su kazali tek da je sudski spor još uvijek u tijeku i da do okončanja ne mogu ništa komentirati.

Komentara 5

DU
Deleted user
07:49 25.09.2015.

Eto, to je borba malog čovjeka, kojem su skoro srušili kuće i život u ogromnu opasnost, protiv jedne Elektroprivrede, firme gdje parazitira tisuće ljudi! Sud jasno, umjesto da tako čistu stvar riješi za mjesec dana, mi gledamo opet Sudsku trakavicu, koja se neće završiti nikad, zapravo starosjedioci s jedne i Dobranske ulice s druge strane manje-više su mrtvi od starosti! Trebali su ih rušizi "zamislite", odmah iza poplave u Zagrebu! Te ulice, Kupska, Dobranska, Koranska, Mrežnička, postoje još danas! Jedna nagrda u centru grada! Veli Miki kak radi!? U Centru grada ima stračare, podbuhle od vlage, poplavljene davnih dana, leglo štakora, žohara, a radi se možda od stotinjak stanovnika grada Zagreba! Rodio sam se tu, i tako kako je danas, bilo je i prije šezdeset godina! Ne možeš vjerovati! Martinovka je trebala nestati sa karte grada već prije 50 godina! Umjesto toga, povlači se dan danas po novinama! Izgleda, da ljudi u centru grada ne daju svoju zemlju badava, pa šteka? A što se tiče odrona, suca koji to vodi, treba odmah ućorkirati u Remetinec i vidjeti što razvlači taj slučaj toliko dugo!? To isto mislim i za Sanaderov slučaj! već je davno trebao kucati kamenje negdje, ili kopati lopatom! To mu je domet!

Avatar liquidsky
liquidsky
12:54 24.09.2015.

U Kupskoj odmah izgraditi fontanu i smiriti građane. Opuštajući žubor vode dobro utječe na izborni rezultat, a još bolje na gradski budžet.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
19:50 24.09.2015.

nema love...Bandic je sve potrosil na fontane i kozare....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije