Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ PRVE RUKE

Žestina poljupca merlota iz Dolomita i Serenissime

grappa
27.02.2015.
u 23:37

Obitelj Poli postoji u Basanu od davne 1400. godine, a destilacijom se bave čak 117 godina njegujući tradicionalni način prerade komine u bakrenim kotlovima. Korijeni obitelji Poli sežu do 1400. godine, dok je Bassano bio dio Mletačke Republike

        Kada je prije 117 godina nedaleko od gradića Bassano del Grappa obitelj Giobatta Polija osnovala destileriju, lozovača je bila piće kojim su krv kroz žile tjerali radnici, piće za svaki džep koje se radilo od komine nakon što bi se dragocjene bobice iskoristile za sjajna vina u regiji gdje se ljube Dolomiti i slani zrak s Jadrana. Danas je obitelj Poli jedan od najcjenjenijih proizvođača grappe na sjeveru Italije, a za odlazak u njihovu destileriju u Schiavonu postoje, kažu i sami nasljednici, čak pet plus jedan razlog. Polijevi u Schiavoni žive, govori njihovo obiteljsko stablo, već šest stoljeća iz vremena Serenissime, u miroljubivom suživotu umjetnost, obrta, znanja, dobrog ukusa i prirode. Baš kakva je i njihova grappa. I danas njeguju pet načela na kojima zasnivaju svoju proizvodnju grappe koja se nebrojeno puta okitila zlatnim medaljama, od Tel Aviva do Pariza i Japana. Prvi je korak odabrati samo svježe i zdrave sirovine, kominu grožđa uzgojena na predjelu Marostike i Breganze. Drugi je – destilirati ih što prije, a treći je tradicionalna proizvodnja u bakrenim kotlovima uz pomoć pare. Četvrto je načelo strast, trud i predanost te peti – poštovanje prema kupcu koji je poklonio povjerenje odabravši upravo njihov rad među stotinama vrsta grappe. Sarpa, što u venecijanskom dijalektu znači komina, cvjetnih i delikatno zeljastih aroma merlota, destilirana je uz pomoć pare u vrlo malim serijama. Grapa Sarpa je svježih aroma, podsjeća na bilje, metvicu, ružu i geranij. Okus rustikalni i plemenit. Sadrži 40% alkohola i punjena je u bocu od 700 ml. Servirati je valja na temperaturi između 18 i 20 ° C u malim tulipan-čašicama.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije