Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skenirali mozak

Znanstvenici otkrili: Depresija nije samo duševno stanje, ona nastaje kada dođe do ovog poremećaja

tuga,depresija
Foto: ilustracija
1/5
Autori: Luka Capar, Hina
27.10.2016.
u 07:36

Snimke su pokazale da je depresija povezana sa živčanom aktivnošću dvaju različitih dijelova orbitofrontalnog korteksa (OFC) – lateralnog (bočnog) i medijalnog (srednjeg) OFC-a.

Iako se dosad mislilo da je depresija isključivo duševno stanje, britanski i kineski znanstvenici uspjeli su pronaći i fizičko mjesto u mozgu gdje depresija nastaje.

Uz pomoć magnetske rezonancije došli su do zaključka da postoji i fizički izvor depresije povezan s funkcioniranjem orbitofrontalnog korteksa (OFC), dijela mozga koji upravlja procesima motivacije i odlučivanja.

Rezultati skeniranja mozga više od 900 osoba pokazali su da su osjećaj tuge, niskog samopouzdanja, anksioznosti, praznine, beznađa, zabrinutosti, bespomoćnosti, kroničnog umora, osjećaja bezvrijednosti, povezani s funkcioniranjem prednje regije mozga (OFC), ključnoga dijela moždanog emocionalnog sustava. Kada ondje dođe do poremećaja, i najmanje odluke postaju problem, podsjećaju znanstvenici.

Snimke su pokazale da je depresija povezana sa živčanom aktivnošću dvaju različitih dijelova orbitofrontalnog korteksa (OFC) – lateralnog (bočnog) i medijalnog (srednjeg) OFC-a. Medijalni OFC postaje aktivan u trenutku kada primamo nagrade.

Drugim riječima, kada se dogodi nešto dobro, medijalni OFC počinje funkcionirati i zbog toga se osjećamo dobro.

No magnetska rezonancija je kod sudionika studije s dijagnozom depresije pokazala slabiju živčanu povezanost između medijalnog OFC-a i sustava pamćenja u hipokampusu, području mozga u obliku potkove koje igra važnu ulogu u spajanju informacija iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno. Uzrok tomu znanstvenici nisu potpuno otkrili. 

>>Depresija sve gora, antidepresivi već sada najpropisivaniji lijekovi u Hrvatskoj

Komentara 1

GD
Gospon Drug
08:44 27.10.2016.

Kad u svim segmentima kola krenu u krivom smjeru jedini izlaz iz depresije je taj da ti sve to uopće nije važno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije