Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žlijezda koja regulira sve

Život pod stresom, manjak sna i umor iscrpljuju i štitnjaču

Young woman with sore throat
Foto: Thinkstock
1/3
23.05.2016.
u 09:27

Da ne biste trebali lijekove, promijenite način života, vratite organizam u prirodan ciklus

– Priroda ima svoj bioritam, a mi smo sastavni dio prirode pa bismo trebali svoje ponašanje uskladiti s dnevnim ciklusom dana i noći. To znači da u prvih osam sati trebamo raditi, u sljedećih osam ući u stanje poluaktivnosti, a noć sačuvati za spavanje. No suvremeni način života tjera nas na stres, izgaranje. Dolaze mi pacijenti s istim, “šablonskim” nuspojavama iscrpljene štitnjače.

Muči ih umor zbog isprekidanog i plitkog sna, manjak energije, tromost, rastresenost. Analizom hormona uočava se podudarnost: sva tri hormona štitnjače T3, T4 i TSH na gornjoj su granici referentnih vrijednosti, a ultrazvuk pokazuje blago povećanu i prokrvljenu žlijezdu. To govori da je štitnjača pod povećanom stimulacijom hipofize, odnosno da je u stresnom, izgarajućem stanju – objašnjava dr. Ante Škaro, specijalist otorinolaringologije, kirurg glave i vrata i ravnatelj Poliklinike Leptir.

– Istraživanja pokazuju da je među pacijentima s problemima štitnjače omjer žena i muškaraca 80:20. Poremećen rad štitnjače često se javlja u mlađih žena ili pred menopauzu, u trudnica, sportaša, osoba sa stresnim poslom. Najveći broj oboljelih je u dobi od 20 do 64 godine, a nešto ih je više u tridesetim i četrdesetim godinama. Upravo zato preporučujem temeljit pregled štitnjače svakih godinu dana. Poremećaji štitnjače mogu bitno utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje i zato je vrlo važno redovito kontrolirati njezin rad – upozorava dr. Škaro.

Glavna energetska žlijezda

Štitnjača svojom građom nalikuje leptiru, a nalazi se u prednjem donjem dijelu vrata, gdje poput potkove obavija dušnik. Štitnjača je glavna energetska žlijezda i regulator rada svih tjelesnih stanica jer hormoni koje proizvodi direktno utječu na metabolizam i važni su za uravnoteženu funkciju cijelog organizma – krvožilni i dišni sustav, mozak, ali i kretanje, spavanje, probavu, te rad ostalih žlijezda (npr. nadbubrežne i spolnih žlijezda). Česte su funkcionalne bolesti štitnjače – hipertireoza (pojačan rad) i hipotireoza (smanjeno lučenje hormona).

Simptomi hipertireoze mogu biti mršavost, hiperaktivnost, problemi sa spavanjem, pojačano znojenje, gubitak kose, “izbuljene” oči, ubrzan rad srca...

Zamjenska terapija

Hipotireoza se očituje povećanjem tjelesne težine, umorom, depresijom, slabim pamćenjem, intolerancijom na hladnoću, sporijim otkucajima srca... Oba spomenuta poremećaja mogu nepovoljno utjecati na menstrualni ciklus i plodnost.

Među različitim bolestima štitnjače su i one autoimune (npr. Hashimotova bolest) te tumori štitnjače koji mogu biti dobroćudni ili zloćudni.

– Prvi je korak u liječenju funkcionalnih bolesti štitnjače promijeniti način života i vratiti organizam u prirodnu ravnotežu. Drugi je korak uvođenje zamjenske terapije (u slučaju hipotireoze) ili terapije kojom se zaustavlja proizvodnja viška hormona (u slučaju hipertireoze). Krajnji korak je kirurško odstranjenje dijela ili cijele štitnjače, što se provodi samo ako za to postoje jasne indikacije. Kirurški zahvat preporučuje se pacijentima koji imaju tumore štitnjače, velike čvoraste guše, izrazite kronične upale štitnjače i sva stanja gdje konzervativno liječenje hipertireoze nije dalo rezultata.

Nakon kirurškog zahvata potrebno je uvesti doživotnu zamjensku hormonalnu terapiju. Nakon nekog vremena organizam se privikne na funkcioniranje bez štitnjače, i s nadomjesnom terapijom, a neki pacijenti već nakon nekoliko dana osjete da su dugogodišnji neugodni simptomi koje je uzrokovala štitnjača nestali. Za nekoliko tjedana pacijenti se vraćaju svojoj uobičajenoj rutini posla i obaveza – kaže dr. Ante Škaro.

Više o bolestima štitnjače možete doznati u Udruzi za bolesti štitnjače, www.moja-stitnjaca.hr, a 25. svibnja obilježava se i međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače.

1. Stanite pred ogledalo tako da jasno vidite svoj vrat. Obratite pažnju na područje između Adamove jabučice i ključne kosti jer se tamo nalazi štitnjača.

2. Nagnite glavu unatrag tako da je brada usmjerena prema gore, a da još vidite područje gdje se nalazi štitnjača.

3. Popijte malo vode. Dok gutate promatrajte spomenuto područje. Pogledajte ima li čega neuobičajenoga kao što je izbočina ili oteklina (ne računajući Adamovu jabučicu). Ponovite ovaj postupak nekoliko puta.

4. Popijte još vode. Ovaj put opipajte navedeno područje dok gutate, a nastavite opipavati i nakon gutanja provjeravajući ima li kakvih izbočina ili oteklina.

5. Ako ste primijetili bilo što neuobičajeno, svakako se obratite liječniku koji će po potrebi napraviti pretrage.

Daniela Trbović, TV voditeljica, prije 10 godina otkrila je da ima problema sa štitnjačom.

– Na sistematskom pregledu otkriveno je da imam povećanu štitnjaču s čvorićima, propisana mi je terapija. Od tada štitnjaču pratim – redovita kontrola, osluškivanje organizma, dobra komunikacija s liječnikom, odgovarajuća doza hormona. Ne doživljavam je kao uljeza koji mi škodi, u skladnom smo suživotu.

>>Hrana koju trebate izbjegavati ako imate problema sa štitnjačom

>>Svaka druga žena, ali i djevojčice, boluju od bolesne štitnjače!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije