Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3. ponedjeljak u siječnju

Danas je Blue Monday - najdepresivniji ponedjeljak u godini

depresija
Foto: Klaus Rose/DPA/PIXSELL
16.01.2017.
u 07:33

Mnogi zaziru od liječenja zbog stigmatizacije u društvu

Treći je ponedjeljak u siječnju, što znači da je blagdanska euforija splasnula.

Vrijeme je hladno i tmurno, gotovi su praznici i vrijeme je za povratak u stvarnost, gdje čekaju računi iz prosinca. Novca je premalo, ali je zato previše kila iz blagdanskog razdoblja, a novogodišnje odluke o dijeti ili, primjerice, prestanku pušenja već su prekršene. Sve to u kombinaciji ovaj 16. siječnja čini – najdepresivnijim danom u godini.

Pogađa sve više mladih

Riječ je o tezi američkog znanstvenika Cliffa Arnalla koji je treći ponedjeljak u siječnju nazvao “Blue Monday”. Iako se poslije ispostavilo da je riječ o marketinškom triku, mit je i dalje aktualan te mnogi smatraju da je barem djelomično točan. Koliko u njemu ima istine, provjerili smo s Almom Mihaljević-Peleš, predstojnicom Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

– Istina je da se radi o nizu čimbenika koji kod ljudi mogu izazvati loše raspoloženje i bezvoljnost, no pogrešno je to nazivati depresijom – objasnila je Alma Mihaljević-Peleš te istaknula kako je depresija veliki javno-zdravstveni problem, no nije svako neraspoloženje depresija. Postoji niz uvjeta koji moraju biti zadovoljeni da bi liječnici uistinu smatrali da je riječ o depresiji. Za početak mora biti zadovoljen kriterij trajanja od barem dva tjedna, a tu su i simptomi poput poremećaja spavanja, razdražljivosti, smanjenog apetita...

– Barem pet simptoma mora postojati da bi se radilo o depresiji, a da bi se bolest liječila, treba biti prisutna i nemogućnost pojedinca da zbog nje funkcionira – rekla je predstojnica Klinike u kojoj je depresija treći razlog hospitalizacije, nakon alkoholizma i shizofrenije. Prema podacima, u Hrvatskoj depresija pogađa 15 posto stanovništva, odnosno oko 600.000 Hrvata, s time da se češće javlja kod žena, pa je tako depresivno njih oko 19 posto, a muškaraca 10 posto. Također, antidepresivi su na vrhu liste najpropisivanijih lijekova u zemlji.

– S jedne strane potrebna je genetska predispozicija za razvoj depresije, a s druge strane tu su rizični faktori koji je potiču – kazala je Alma Mihaljević Peleš te dodala da nam situacija u Hrvatskoj nije nimalo naklonjena pa je oboljelih sve više, a zabrinjavajuće je i što je sve češće riječ o mladim osobama. Ističe i da je bolest jako važno liječiti jer u suprotnom može potrajati i nekoliko godina.

Gdje se liječiti?

Liječenje uključuje uzimanje lijekova i psihoterapiju, a na njega pozitivno reagira 70 posto pacijenata.

– Problem je što u Hrvatskoj mnogi zaziru od liječenja jer postoji stigmatizacija onih koji odlaze kod psihijatra ili uzimaju antidepresive, koji nisu opasni i ne uzrokuju ovisnost – napomenula je psihijatrica Mihaljević-Peleš te zaključila kako je veliki problem i što neke osobe koje bi se željele liječiti nemaju tu mogućnost.

Lakše slučajeve, naime, rješava obiteljski liječnik, no za teže je potreban psihijatar. U Hrvatskoj ih je 400-tinjak, po čemu smo u europskom prosjeku, no iako je dovoljan broj stručnjaka, oni su jako loše raspoređeni.

Većina ih je u Zagrebu, gdje postoje odjeli u pet bolnica, a najkritičnije je stanje u Lici, pa tako, primjerice, u Gospiću postoji samo jedan tim.

>> Moj dečko nakon prometne nesreće čudno se ponaša...

Komentara 2

CF
cimer_fraj
08:40 16.01.2017.

Opet jedan tipicno hrvatski ili jednostavno izmisljeni problem. U koje god godisnje doba navratim u HR, uvijek blagdansko raspolozenje: dobro se jede, pije i zabavlja....every day is a happy day...

VR
vrisak
09:52 16.01.2017.

Zasto se nebi zvao Plavi Ponedjeljak ? Pisemo li Hrvatski ili Engleski? Zasto Blue Monday ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije