Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o, da...

Trudnice, evo zašto je dobro što imate jutarnje mučnine

Trudnoća, trudnica
Foto: Thinkstock
1/5
27.09.2016.
u 14:01

Kod većine žena jutarnje mučnine i povraćanja prestanu u četvrtome mjesecu trudnoće, no manji ih broj simptome ima do kraja trudnoće.

Dobra vijest za trudnice koje pate od jutarnjih mučnina, a donose je američki znanstvenici - mučnina i povraćanje tijekom prvoga tromjesečja trudnoće povezani su s manjim rizikom od spontanog pobačaja.

Znanstvenici su ustanovili da je opasnost od pobačaja kod trudnica sa spomenutim simptomima bila manja za 50 do 75 posto u odnosu na rizik od pobačaja kod ostalih trudnica koje nisu patile od mučnina. Istraživanjem je obuhvaćeno 800 žena.

Kod većine žena jutarnje mučnine i povraćanja prestanu u četvrtome mjesecu trudnoće, no manji ih broj simptome ima do kraja trudnoće. 

"Otprije je prošireno vjerovanje po kojemu su jutarnje mučnine pokazatelj da će trudnoća proći u najboljem redu, no danas znanstvenici raspolažu i statističkim podacima koje idu u prilog toj pretpostavci", rekla je Stefanie Hinkle, znanstvenica s američkog Instituta za zdravlje djece i humani razvoj (NICHD) i jedna od glavnih autorica studije, čiji su rezultati objavljeni u američkom stručnom časopisu JAMA Internal Medicine. 

"Studijom smo pratili simptome od prvoga tjedna trudnoće, nedugo nakon začeća. Rezultati potvrđuju povezanost između jutranjih mučnina i smanjenog broja zabilježenih slučajeva spontanih pobačaja", rekla je Hinkle. 

Autori studije anaizirali su informacije što su ih bilježile sve žene koje su sudjelovale u istraživanju. Vodile su svakodnevne bilješke o zdravstvenom stanju u razdoblju između drugoga i osmog tjedna trudnoće, a potom su do 36. tjedna jedanput mjesečno odgovarale na zadani upitnik. 

Od 797 trudnica koje su sudjelovale u studiji 188 ih je imalo spontani pobačaj. Do osmoga mjeseca trudnoće mučnine je osjećalo 57,3 posto trudnica, a 26,6 posto ih je uz mučninu i povraćalo.  Analiza podataka pokazala je da su žene koje su osjećale jutarnje mučnine imale 50 do 75 posto manje izgleda za spontani pobačaj u usporedbi s trudnicama koje nisu imale nijedan simptom. 

Uzroci mučnina još nisu poznati, no znanstvenici pretpostavljaju da mučnine štite fetus od toksina i ostalih mikroorganizama koje se nalaze u hrani i napitcima što ih konzumira majka, a vjeruju i da zbog mučnina trudnice mijenjaju prehrambene navike. Po još jednoj teoriji jutarnje mučnine i povraćanje znak su da je ženina posteljica zdrava. Pošto se u potpunosti formira, od jajnika preuzima ulogu glavnoga proizvođača estrogena i progesterona, što je važno za fetus. Zbog toga razina hormona u ženinu tijelu pada, što bi moglo uzrokovati jutarnje mučnine. 

S obzirom na to da je studijom obuhvaćen malen broj trudnica, bit će potrebno obaviti dodatna istraživanja, rekla je dr. Hinkle. 

>>Ako ste u trudnoći 'zaradili' dijabetes, velika je vjerojatnost da će vas snaći i ovo...

Komentara 1

DU
Duba
14:20 27.09.2016.

živjele trudnice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije