Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽAN SAVJET RODITELJIMA

Trljanje uha može ukazivati na upalu srednjeg uha kod male djece

beba
Foto: Shutterstock
02.12.2016.
u 15:12

Prepoznavanje boli kod djeteta koje je premalo da bi komuniciralo govorom može biti teško

Kada sasvim malo dijete trlja uho ili trese glavicom roditelji bi trebali posumnjati na upalu srednjeg uha, piše portal Informed Health. 

Infekcija srednjeg uha česta je kod dojenčadi i male djece do tri godine, no u toj dobi ona najčešće ne znaju prepoznati odakle dolazi bol, piše portal. 

Upale uha obično počinju prehladom koja može dovesti do nakupljanja tekućine iza djetetova bubnjića. Tekućina sama po sebi ne mora biti problem, ali ona je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija ili virusa koji uzrokuju upalu.

Akutna upala uha može biti vrlo bolna. Prepoznavanje boli kod djeteta koje je premalo da bi komuniciralo govorom može biti teško. Međutim, drugi znakovi upale uha mogu biti uočljiviji. Djeca s upalom uha također mogu imati povišenu temperaturu i biti razdražljiva ili bezvoljna.

To znači da roditelji moraju stalno pratiti razvoj bolesti. Naime, infekcija uha često zacijeli sama od sebe u roku od dva do tri dana, bez korištenja antibiotika. U takvim slučajevima djeci se mogu dati lijekovi na bazi paracetamola da im se olakšaju bol i temperatura. 

Ipak, u nekim slučajevima mogu zahtijevati liječenje, a ukoliko infekcija postane kronična, treba posjetiti liječnika kako bi se spriječio recidiv. Liječnik će odlučiti je li djetetu potrebno propisati antibiotike. 

Iako upale uha mogu iznimno zabrinjavati roditelje i biti bolne za djecu, ishod je ohrabrujući. Većina djece prestane imati učestale upale uha do školske dobi. U dobi od četiri mjeseca do četiri godine najveća je učestalost upale uha. 

>> Smije li dijete s upalom uha izlaziti van u šetnje?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije