Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e, da...

Trebamo li slušati onu o 8 čaša vode na dan? Piti i kad nismo žedni prava je muka, zato biste trebali napraviti samo – ovo!

Pijenje vode
Foto: Thinkstock
1/4
14.10.2016.
u 08:08

Postoji jednostavan način da biste ustanovili koliko vam je dnevno vode potrebno kako biste bili hidrirani, a pri tome samo trebate slušati vlastiti organizam.

Svakih nekoliko mjeseci u javnost izađu nove teorije koliko bi vode čovjek trebao popiti tijekom dana, a ona o osam čaša vode dnevno uvriježila se kao pravilo.

No, liječnici tvrde kako to pravilo nema nikakvog znanstvenog utemeljenja i ne treba ga se držati. Istraživanje što su ga proveli australski znanstvenici, a prenosi portal Medical News Today, pokazalo je da postoji jednostavan način da biste ustanovili koliko vam je dnevno vode potrebno kako biste bili hidrirani, a pritom samo trebate slušati vlastiti organizam.

Znanstvenici su prvi put uspjeli dokazati da je čovjeku vrlo teško nastaviti gutati, čak i vodu. Dakle, potreba za unosom vode je individualna. Pravilo o osam čaša vode dnevno ne mora se slijepo slijediti jer nema znanstvenog dokaza o tome kolika je optimalna količina tekućine potrebna pojedinom organizmu, tvrde znanstvenici s australskog Instituta za medicinu (IOM).

Dobra je vijest da vam, čak i ako disciplinirano ispijate osam čaša vode dnevno, tekućina neće naškoditi. Naime, nekim je ljudima potrebno i više vode dnevno. No unos uistinu prevelike količine vode može predstavljati problem te u težim slučajevima rezultirati intoksikacijom vodom ili hiponatremijom, odnosno poremećajem elektrolita.

>>Nakon ovoga više nećete stalno piti vodu iz iste boce

Komentara 7

JE
JerkoKC
09:51 14.10.2016.

Da je voda tako dobra,žabe bi bile od sto kils,a nije ni u čizmama dobra.

CR
crocro
10:10 14.10.2016.

Ja znam ljude koji se gade na pomisao vode. Vodu uopće ne piju. Od jutra piju kiselu jabučnicu, vino, gemišt, rakiju i sve što im od alkohola dođe pred oči. Od vode bi im odmah bilo zlo. Činjenica je da su to alkoholičari među kojima ima onih koji tu i tamo popiju malo vode ali ima i onih koji kažu da godinama nisu popili niti kapljicu vode. Ali to su oni koji u jutro drhte i ruke im se tresu dok piju ranojutarnju rakiju ili vino ili pred nekim seoskim dućanom pivo a drhtanje im prestane nakon određene doze alkohola. Kako takve ljude pridobiti da počnu piti zdravu vodu?

RD
Red Dufrense
09:47 14.10.2016.

kao u Teoriji velikog praska: Bitno je kazati da mozes dokazati nedokazivo i odmah te zaposle

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije