Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore!

'Trebam pomoć s problematičnom kćeri'

30.10.2014., Zagreb - Suzana Kulovic, dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
27.06.2016.
u 11:10

Na vaša pitanja odgovara Suzana Kulović, dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

Trebam pomoć s problematičnom kćeri. Uvijek je bila sramežljiva, ali zadnjih par godina gotovo je asocijalna - ne želi se s nikim družiti, nitko joju razredu ne paše, treba izvlačiti rečenice iz nje jer se stisne i šuti... Sada u srednjoj mislim da nije našla prijatelja u razredu. Doma je posve drukčija. Terorizira mene i muža. Hoće puno stvari ( ne shvaća da nismo bogati), dere se, a mene krivi što nema prijatelje i ne sluša kad pokušavamo razgovarati s njom. Što nam je činiti? 

Vaša kći je bila sramežljiva, što znači da je u kontaktu s nepoznatim ili čak i s poznatim u novim situacijama doživljavala nelagodu. Pojavom puberteta (tjelesni razvoj) i adolescencije (psihičke promjene koje prate pubertet) takva djeca postanu još anksioznija u komunikaciji. To pojačanje anksioznosti rješavaju povlačenjem od svijeta dok nakupljenu frustraciju kao bijes često ventiliraju u komunikaciji s članovima obitelji. Sve nabrojene teškoće i emocionalne dileme koje ima vaša kći često se vide i kod drugih adolescenata. U Zagrebu imamo odličnu ustanovu za psihičke poremećaje djece (Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež) gdje se pomoć može dobiti na uputnicu liječnika opće medicine.

Kako osobu ovisnu o alkoholu i klađenju nagovoriti na liječenje? Pokušali smo razgovorom s ocem dok je trijezan, ali on negira ili obeća da će se promijeniti pa od sutra sve po starom. Kako da mu pomognemo?

Ovisnost o kockanju/klađenju udružena s alkoholizmom je loša kombinacija. Ovisnici o kockanju zatraže pomoć uglavnom kad se nađu u nepremostivim financijskim problemima. Prisilno psihijatrijsko liječenje je krajnji instrument koji se primjenjuje u nastojanjima da pomognemo pacijentu. Mislim da su vam veće šanse započeti liječenje vašeg oca zbog alkoholizma: kad je alkoholiziran i agresivan, osim toga što prespava u bolnici da bi se otrijeznio, treba ga prijaviti za agresivno ponašanje pa će možda dobiti mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja.

>>Odvikavanje od spreja za nos zahtijeva volju i disciplinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije