Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVA, ali...

Ova superbiljka je prirodna zamjena za šećer, ali je u EU - ilegalna

Listovi stevije prirodno su sladilo bez kalorijske vrijednosti, 40 puta slađi od šećera
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
16.12.2016.
u 11:17

Zabranjeno je korištenje cjelovite biljke, uzgoj nije zabranjen, niti korištenje pročišćenih tvari

Iako bi po mnogima svakodnevno trebala biti prisutna u našoj prehrani, pogotovo kod ‘ovisnika’ o rafiniranom bijelom šećeru – i mnogi je drže hitom kad su u pitanju zdravija prehrana i prevencija povišenog tlaka, dijabetesa ili pretilosti – stevija se na hrvatskom tržištu, a i u ostatku EU, zasad samo stidljivo pojavljuje u nekim proizvodima. Razlog tome je tzv. negativna EU lista biljnih vrsta koje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ne dopušta na tržištu, s obzirom na to da stevija kao „nova hrana“ u Europi još nije prošla registraciju da je sigurna. Prevedeno, uzgoj stevije nije zabranjen, kao što nije zabranjeno ni korištenje pročišćenih tvari, odnosno zaslađivača iz stevije poznatih pod nazivima steviol-glikozidi, steviozidi ili rebaudiozidi, niti su zabranjeni različiti prehrambeni proizvodi koji sadrže takve zaslađivače. Zabranjeno je tek korištenje cjelovite, prerađene i neprerađene biljke poput mljevenih listova ili zelenog praha, kakvi su se svojedobno prodavali i na našim tržnicama kao prirodna zamjena za šećer, a danas su oni ilegalni, iako ih u takvom prirodnom obliku narodi Južne Amerike koriste već stoljećima.

Samo prodaja kod kuće

Iz OPG-a Anto Jurić iz Velike Kosnice pokraj Zagreba, koji je u nas jedan od najvećih proizvođača presadnica stevije, kažu kako je Stevia rebaudiana južnoamerički grm, a u novije se vrijeme proširila svuda po svijetu. Pripada istoj porodici biljaka u kojoj su suncokret i cikorija (radič). Listovi stevije prirodno su sladilo bez kalorijske vrijednosti, 40 puta slađi od šećera, a ako je riječ o farmaceutskim pripravcima koji su toliko pročišćeni da sadrže barem 95 posto odabranih steviol-glikozida kakvi danas jedino mogu dobiti odobrenje za stavljanje na tržište, i 200 do 400 puta. Dok Europska unija nije zabranila prodaju usitnjenog lista, stevijom se u nas bavilo pet-šest obitelji, OPG-a, no posljednjih godina taj biznis počiva samo na presadnicama, kažu u OPG-u. Sve što proizvedu mogu tek prodati na kućnom pragu, ali od nje ne mogu raditi nijedan proizvod, čak ni kao “sol za kupke“, kako to rade u nekim EU zemljama. A interes je velik tako da im ne preostaje ništa drugo nego da je i dalje njeguju u svojim plastenicima i nadaju se kako će se priča o steviji riješiti i u njihovu korist, a ne samo kao prerađevina farmaceutskih kuća kojima je u interesu „bijela“ stevija.

– Za razliku od umjetnih sladila koja su čista kemija, stevija je prirodna, ne sadrži saharozu i glukozu i nema metabolički učinak, a daje okus. Jako je slatka i ne treba je puno. Alternativno je sladilo koje ćemo preporučiti oboljelima od dijabetesa kao i onima koji žele kontrolirati svoju težinu – kaže dijabetologinja prof. dr. Ivana Pavlić Renar iz Zavoda za endokrinologiju KBC-a.

Najviše u gaziranim pićima

Bez kalorija, glikemijskog indeksa, štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača te otporna na visoke temperature, i do 200 Celzijevih stupnjeva, stevijom se sve više bave i domaća i strana prehrambena industrija. Najviše se koristi u slatkim i gaziranim napicima, žvakaćim gumama, jogurtima... Na našem se tržištu mogu naći Atlanticova Cocta Easy sa stevijom te Agrokorova Jana menta i stevija.

– Stevija je volumenom jako mala, a šećer čini i 50 posto volumena u čokoladi – kaže šef uprave Zvečeva Marin Pucar, ističući kako oni zasad u čokoladama sa stevijom nisu našli računicu. Kraš na tržištu ima mliječnu i tamnu Dorina čokoladu sa stevijom, a novitet su i mentol bomboni te 505 s crtom sa stevijom. U Dukatu pak tvrde da su s njome eksperimentirali, ali zasad nije prošla zbog gorkasta okusa.

>> Znate li što je stevija?

Komentara 9

TH
than
11:59 16.12.2016.

Ima samo jedan problem. Stevija okusom vise podsjeca na umjetne zasladjivace, nego na secer.

KK
kasijus.klej007
12:24 16.12.2016.

"Zabranjeno je tek korištenje cjelovite, prerađene i neprerađene biljke poput mljevenih listova ili zelenog praha" - drugim riječima smiješ jest samo s*anje od kemije koje ONI naprave, nikako ne zdravu biljku u prirodnom obliku. Jesu daas ljudi stvarno postali takvi Pokemoni da i ovakve gluposti dozvole da im rade!!?

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
12:03 16.12.2016.

A što se čudiš... šećerna industrija je prejaka, skupa sa njihovim lobijima... ovo spada u kategoriju električnih auta, al dok je nafte, nema šanse...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije