Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Slatki ekstrakti iz biljke stevije?

stevija
PR
Autor
PR članak
25.04.2013.
u 10:55

Sladilo od stevije se ističe jedinstvenom kombinacijom slatkog okusa i sastavom koji ne sadrži kalorije pa se u namirnicama i pićima koji sadrže ovo sladilo može uživati bez brige o unosu prevelikog broja kalorija.

Stevija se prvenstveno uzgaja zbog svojih slatkih listova, a južnoamerički domoroci stoljećima su je koristili kao tradicionalni zaslađivač za čajeve i druge napitke. Stevija obično naraste do jednog metra u visinu, a nakon toga se ručno bere i lišće se suši. Ekstrakti stevije se dobivaju se obradom u vodi – suhi listovi se potapaju u vodu, slijedi filtriranje te odvajanje vode iz lišća i stabljike. Nakon tih postupaka slatki sastojci se prerađuju.

Sladila dobivena iz stevije su odobrena i koriste se u mnogim državama svijeta, uključujući Japan, Koreju, Tajvan, Kinu, Rusiju, Meksiko, Argentinu, Kolumbiju, Peru, Paragvaj, Urugvaj, Brazil i Maleziju. Japan i Koreja su trenutno najveća tržišta stevije a krajem 2008. godine su i Sjedinjene Američke Države, Australija i Novi Zeland dopustili korištenje određenih stevijinih ekstrakata u hrani i piću.

Europska komisija je 11. studenog 2011. godine odobrila i propisala regulativu za korištenje ekstrakata stevije u hrani i piću.

Koje su prednosti korištenja ekstrakata stevije?
Sladila dobivena iz stevije su prirodna i ne sadrže kalorije pa ih se može konzumirati bez brige o suvišnim kilogramima. Ne mogu zamijeniti šećer koji je prirodno prisutan u hrani, ali mogu biti izvrsna zamjena za za šećer koji se dodaje hrani te na taj način pomoći u uspješnoj kontroli težine. Nadalje, ova sladila ne povećavaju razinu šećera u krvi pa su pogodna i za osobe oboljele od dijabetesa te ljude s rijetkom genetskom bolesti fenilketonurija.

U koliko se koriste kao zamjena za šećer, u sklopu pravilne prehrane te uz redovitu tjelesnu aktivnost, mogu pomoći u održavanju poželjne tjelesne mase.

Kakvog je okusa stevija?
Zbog činjenice da su steviol glikozidi čak 200 do 300 puta slađi od šećera, česte su rasprave o okusu stevije. Čak i najčišći oblik stevije može predstavljati određeni izazov za ljude navikle na okus šećera jer niti jedan niskokalorični zaslađivač ili zaslađivač bez kalorija ne može biti identičnog okusa kao šećer. No, sladilo od stevije se ističe jedinstvenom kombinacijom slatkog okusa i sastavom koji ne sadrži kalorije pa se u namirnicama i pićima koji sadrže ovo sladilo može uživati bez brige o unosu prevelikog broja kalorija. Također, različite mješavine steviol glikozida i drugih niskokaloričnih zaslađivača mogu biti prikladno rješenje za one kojima je stevijin okus presladak. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?