Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportovi dobri za srce

Recept za dug i zdrav život: Plešite, plivajte i igrajte tenis

Kupanje u bazenu
Foto: Thinkstock
1/4
01.12.2016.
u 13:55

Znanstvenici su analizirajući različite vrste tjelovježbe i zaključili da neki sportovi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti više od drugih

Plivanje, sportovi s reketom i aerobik su aktivnosti koje najviše smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, objavili su znanstvenici. Znanstvenici su analizirajući različite vrste tjelovježbe zaključili da neki sportovi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti više od drugih.

U studiji su se analizirali podaci iz 11 zdravstvenih godišnjaka u Engleskoj i Škotskoj između 1994. i 2008. godine, u kojima su bile informacije o nešto više od 80.000 odraslih, u prosječnoj dobi od 52 godine. Oni su, među ostalim, morali odgovoriti na pitanja o tome kakvim se vrstama fizičkih aktivnosti bave i koliko često. U to su bili uključeni i kućanski poslovi, vrtlarenje, hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, aerobik, gimnastika, ples, nogomet, ragbi, badminton, tenis i skvoš.

Tijekom promatranih devet godina, 8790 sudionika istraživanja umrlo je od raznih uzroka, a 1909 od srčanog ili moždanog udara. Ustanovljeno je da je u usporedbi s ostalim sportovima, rizik za smrt od bilo kojeg uzroka bio za 47 posto manji kod osoba koje su se bavile sportovima s reketom, 28 posto kod plivača i 27 posto kod ljubitelja aerobika.

Kada je u pitanju smrt od srčanog ili moždanog udara, rizik za osobe u sportovima s reketom bio je 56 posto manji, kod plivača 41 posto, a kod aerobika 36 posto.

– Ova se studija ne smije tumačiti kao znak da trčanje ili nogomet ne štite od srčanih bolesti jer oni koji sudjeluju u tim aktivnostima imaju manju stopu smrtnosti od onih koji se ne bave ničim – rekao je kardiolog i profesor na sveučilištu u Sheffieldu Tim Chico.

– Nastavit ću govoriti svojim pacijentima da je fizička aktivnost, uključujući trčanje i nogomet, učinkovitija u zaštiti srca od bilo kojeg lijeka koji im mogu dati – rekao je Chico.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu British Journal and Sports Medicine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije