Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desetak dana od početka prodaje

Povučene kapsule kanabisa – puštaju ulje!

marihuana kanabis
Foto: Thinkstock
1/2
21.07.2016.
u 14:51

Posumnjalo se da su kapsule popucale, a potom da su postale porozne od topline i da se moraju držati na hladnijem mjestu.

Ni desetak dana nakon što su kapsule s uljem kanabisa puštene u prodaju u Hrvatskoj, povučene su, odnosno stavljene u tzv. karantenu! Dio želatinoznih kapsula počeo je ispuštati kanabisovo ulje koje sadrže.

Mehaničko oštećenje

– Primijećeno je da su kapsule postale masne. Posumnjalo se da su popucale, potom da su možda postale porozne od topline. Moguće je da bi se zapravo trebale čuvati na temperaturi između dva i osam stupnjeva Celzijevih, ali to tek treba utvrditi, nije navedeno – doznajemo od osoba upućenih u problem.

Odgovor smo potražili u Imunološkom zavodu.

– Pri izdavanju kapsuliranog pripravka na bazi kanabisa u nekoliko ljekarni zamijećeno je na nekim kapsulama i na dnu bočica mala količina ulja do koje je najvjerojatnije došlo zbog mehaničkog oštećenja prilikom transporta – potvrdila nam je Lea Lupret Prugovečki, v. d. ravnatelja Imunološkog zavoda.

“Ministarstvo zdravlja provelo je uzorkovanje lijeka te su uzorci dostavljeni na analizu Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, a do rezultata analize distribucija i izdavanje pripravaka na bazi kanabisa privremeno je obustavljeno”, stoji u pismenom odgovoru v. d. ravnatelja, uz napomenu da je sadržaj neoštećenih kapsula potpuno ispravan i da odgovara propisanim zahtjevima kvalitete. IZ je o tome obavijestio i proizvođača, tvrtku Tilray iz Kanade, koja je spremna zamijeniti oštećene kapsule.

920 do 1200 kuna

U nekim smo ljekarnama čuli kako je propisano da takve kapsule budu u tamnim staklenim bočicama, dok su ih oni dobili u plastičnoj ambalaži, te da su tražili manja pakiranja od 30, koliko su ih dobili. Cijena za 30 slabije doziranih kapsula bila je 920 kuna, a za istu količinu jačeg koncentrata 1200 kuna. Navodno ih je manji broj prodan pacijentima s receptima.  

>> Američki NCI potvrdio: Kanabis ubija stanice raka!

Komentara 4

DA
darioel
21:32 26.07.2016.

i bez sveg tog potez jednak umnoj retardaciji, na stranu osobni stavovi, oni ovdje spominju cijene za 30(bijedni broj) tih kapsula koje su cca 1000kn a odredene dijagnoze kolko sam pronasao o tim kapsulama idu i iznad 40 dnevno(za karcinome) i tko osim politickih lopova i ratnih profitera to moze priustiti s time da osobe s takvim dijagnozama su redovno nesposobni za rad

DA
darioel
13:58 26.07.2016.

odlicno 950 do 1200 kn za 30 kapsula, e sada dopisite uz ro kolicinu za pojedine bolesti kojima je to omoguceno oupce onda izracunajte sta je dopusteno,

MG
milerazbojnik@gmail.com
10:40 26.02.2018.

gledah jednu emisiju čovjeka iz vana koji se bavio s tim i reče da narodu isto kao i ostali u večini slučajeva muljatori prodaju za tako masnu lovu muuu pod bubrege i nema koristi od tog kanabis nije ako nije smola u postotku od 65ili 95 posto i tako jedino liječi ostalo je sve muljaža ili samo mala nada i točka pa kad ga več legalno mogu uvozit i prodavat ljekarner zašto onda ne imaju u tim postotcima nego svi muljaju i opet daju šversc komercu ili preprodavačima da grabe lovu na onima kojim je potreban i bez veze su jer izgleda da bi svima njima pao mrak ako li je to istina ode pol struka u neku stvar od lječenja o tom se tu radi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije