Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iris Rajčić

'Potpuno sam se vratila u formu u kojoj sam bila prije trudnoće'

Iris Rajčić
Foto: PR FOTO
1/8
18.03.2017.
u 10:43

"Već nekoliko dana nakon poroda, počela sam s laganim razgibavanjem i šetnjama. Intenzitet aktivnosti sam povećavala osluškujući svoje tijelo, ali i slušajući savjete liječnika", rekla je Iris

Studentica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i manekenka Iris Rajčić otkrila je kako se brzo vratila u zavidnu formu nakon rođenja kćerke Elizabet. Iris i profesor kineziologije Marin Dadić s KIF-a i Biotreninga, a u okviru nacionalnog projekta Aktivna Hrvatska, otkrivaju kako se vratiti u formu nakon poroda.

Tjelovježba utječe na brojne aspekte zdravlja organizma, ali prije svega važno je pozabaviti se lokomotornim sustavom, pogotovo mišićima kralježnice i zdjelice koje u velikom broju slučajeva treba ili opustiti ili aktivirati što nakon poroda predstavlja odličnu tjelesnu higijenu. Isto tako, pozitivni kardiovaskularni i metabolički odgovori našeg tijela pod utjecajem tjelesne aktivnosti nakon ali naravno i za vrijeme trudnoće višestruki su kako za majku tako i za dijete.

Foto: PR FOTO

“Samo kontinuiranim tjelesnim vježbanjem te neizbježnom uravnoteženom prehranom nakon trudnoće naše ćemo tijelo vrlo brzo vratiti u optimalno stanje koje je zasigurno narušeno poslije poroda. Majke moraju biti vrlo oprezne koriste li neke oblike vježbanja te je važno posavjetovati se s liječnikom i naravno kineziologom kako bi definirali točna opterećenja i sadržaje koji daju optimalne rezultate!” – ističe prof. Marin Dadić.

Često se postavlja pitanje kada uopće početi sa vježbanjem nakon poroda? Ako znamo da je i obična šetnja jedan oblik zdrave aktivnosti, odgovor bi bio da se u dogovoru s liječnikom može početi ubrzo nakon poroda. Naravno, svaka rodilja sama može procijeniti koliko samostalno može hodati, a da pritom ne trpi bolove. Kombiniramo li s desetominutnom šetnjom vježbe disanja (trbušno/dijafragmatsko disanje), odnosno vježbe koje aktiviraju i bude mišiće koji se nalaze uz kralježnicu imati ćemo dobre benefite na kompletni tjelesni sustav praktički odmah nakon poroda.

"Već nekoliko dana nakon poroda, počela sam s laganim razgibavanjem i šetnjama. Intenzitet aktivnosti sam povećavala osluškujući svoje tijelo, ali i slušajući savjete liječnika. S redovnim treninzima, koji uključuju barem tri puta tjedno po 45 minuta vježbi, krenula sam nakon tri mjeseca. Danas, se osjećam izvrsno i potpuno sam se vratila u formu u kojoj sam bila prije trudnoće!" - otkriva Iris Rajčić.

Foto: PR FOTO

Prva četiri tjedna nakon trudnoće korisno je primjenjivati i vježbe opuštanja, yoge, kako bi potpuno smirili burne reakcije organizma poslije poroda te stvorili dobre temelje za vježbanje u kasnijim post-porođajnim fazama. Isto tako, ne smije se zanemariti ni svakodnevna dvadesetominutna šetnja niskog intenziteta kako bi pozitivno utjecali i na kardiorespiratorni sustav.

Nakon mjesec dana, kombinacija tridesetominutnog trčanja umjerenim ili šetnje žustrijim intenzitetom sa kvalitetno dizajniranim vježbama jakosti, svakako je poželjna. Vježbama jakosti koje se mogu izvoditi svakodnevno, pa čak i više puta dnevno, pozitivno utječemo na posturu i držanje tijela te općenito djelujemo vrlo dobro na lokomotorno zdravlje. Majke samo tjelesnom aktivnosti, koja je naravno zdrava i optimalna, mogu vrlo dobro utjecati na kompletan organizam, te stresnu post-porođajnu fazu prebroditi bezbolno i lako, naravno uz sve dodatne benefite koje ona sa sobom nosi.

>>Trudnoća izaziva promjene na ženinom mozgu... Evo kakve...

Ključne riječi

Komentara 1

BI
Biouskoli91
11:25 18.03.2017.

Dodatni 'benefiti'? ZiviJo hrvatski jezik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije