navigacija Zdravlje 47
više razloga

Pijete vodu na sobnoj temperaturi? Evo zašto biste trebali piti hladnu

Bez obzira koliko je pijete na dan, znanstvenici su postavili pitanje je li je bolje piti na sobnoj temperaturi ili hladnu?

Foto: Thinkstock

Bez vode nema života, a najbolji je napitak za utažiti žeđ. 

Bez obzira koliko je pijete na dan, znanstvenici su postavili pitanje je li je bolje piti  na sobnoj temperaturi ili hladnu?

I pronašli su odgovor. 

Tijekom vježbanja naša tjelesna temperatura je povišena. Dolazi do znojenja i naš organizam na taj način pokušava sniziti temperaturu i "ohladiti" tijelo. Pritom gubimo dosta tekućine iz organizma, ali i potrebnih elektrolita koje je potrebno nadoknaditi. U tu svrhu znanstvenici preporučuju piti hladnu vodu kako bi se tijelo brže ohladilo na osnovnu tjelesnu temperaturu, a možete u nju i dodati malo soli kako biste nadoknadili izgubljene elektrolite. Rezultati studije kojoj je bio cilj otkriti kada jepotrebno piti hladnu, a kada toplu vodu, objavljeni su u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition. 

Ispijanje hladne vode dobro je i kada imate povišenu temperaturu, navodi se. Osjetit ćete olakšanje zbog djelovanja hladne vode, a nije loše niti u vodu iscijediti i malo limuna i staviti prstohvat soli,preporučuju znanstvenici. 

Ako se borite s viškom kilograma, imate još jedan razlog za piti hladnu vodu. Istraživanja su pokazala da ćete na ovaj način potaknuti metabolizam i potrošiti dodatnih 70 kalorija na dan, koliko otprilike potroši odrasla osoba tijekom 15 minuta šetnje. 

Jeste li za šetnju ili biste radije popili čašu hladne vode?

>>Najviše masnoća izgubit ćete ako vježbate prije ili poslije jela? Evo odgovora...

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (25 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

11
Registracija
 • balance balance

  16.01.2016 u 09:16h

  Znanstveno vam mamicu!! Ja se upravo naviknuo da pijem toplu vodu.
  12 86% 2
 • antidogmatik antidogmatik

  16.01.2016 u 10:08h

  Koja smijurija je "postavljanje" ovakvih "znanstvenih" teorija koje i običan laik s lakoćom može pobiti. Znaju li ti "znanstvenici" kakve unutarnje temperaturne šokove proživljava organizam kad na fizički zagrijano tijelo unosi hladnu tekućinu, naglo i osobito u većim količinama. Znaju li da hladna tvar suzuje i grči krvne žile, stoga i oslabljuje cirkulaciju, osobito kapilarnu zbog povečane gustoće krvi. Među inim, posljedično mišićno i drugo tkivo postaje kruće te slabije savitljivo... Znaju li da to uzrokuje, uz stres, pojavu i jačanje gastritisa (upalu, katar sluzokože). Znaju li da toplom vodom olakšavamo i pospješujemo eliminaciju otpadnih tvari iz kompletnog organizma. Znaju li da hladna tekućina može povećati ionako previsoku temperaturu organizma. Istina, hladno u malim količinama može biti od pomoći kod jakih upala grla i sl.
  10 91% 1
 • pepi.zhoopum

  16.01.2016 u 10:43h

  Ovo je fenomenalno istraživanje i znanstvenom timu doniram 1000000 kn.
  5 83% 1
 • LacoLaco LacoLaco

  17.01.2016 u 19:52h

  Ne klepeci glupostima!!!!!! Samo Ti pij hladnu (ledenu) vodu pa ces vidjet kak bu ti zdravlje otislo. Samo me zanima tko t propagira hladnu vodu i led za sve povrade. Rjesenje za sve je: stavi led. Ameri nikaj drugo neznaju nego samo ,led led i onda opet led. Mozda farmaceutska industrija to gura da ima VJECNE BOLESNIKE!!!???
  2 100% 0
 • antidogmatik antidogmatik

  16.01.2016 u 18:26h

  "Bez vode nema života, a najbolji je napitak za utažiti žeđ". Od kad je to čista voda (bez okusa, mirisa i boje) napitak??
  1 100% 0
 • demokršćanin demokršćanin

  16.01.2016 u 17:41h

  Što znanstvenici vele o ispijaju gemišta.Da li ih treba piti na sobnoj temperaturi ili ih treba ohladiti i na koju temperaturu.Nadam se da ćemo to saznati u nekom slijedećem izvješću o znanstvenim istraživanjima.
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare