Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI TAKAV ZAHVAT

Pacijentu ugradili 3D donju čeljust

čeljust
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/10
29.01.2016.
u 10:37

Ranko Dronjić: Odlično se osjećam, ne boli me i vjerujem da će i oporavak ići dobro

Nakon još jednog operativnog zahvata učinjenog uz pomoć 3D tehnologije, u riječkom KBC-u s pravom mogu reći da u Hrvatskoj prednjače u primjeni aditivnih tehnologija u medicini.

Na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju kirurški tim predvođen prof. dr. Robertom Cerovićem nedavno je izveo po mnogočemu jedinstven zahvat rekonstrukcije mandibule, dijela donje čeljusti, pacijentu kojemu zbog praktički raspadnute čeljusti, čestih upala i prijetećih prijeloma nije bilo drugog rješenja nego kirurški ukloniti oboljeli dio čeljusti i zamijeniti ga umjetnim. Pri takvim se zahvatima inače prenosi tkivo s noge, no 57-godišnji Riječanin Ranko Dronjić, nakon operacije koja je trajala devet sati, ima novi dio čeljusti od akrilatnog polimera.

– Gotovo pet godina imao sam velikih problema. Bolovi, upale, otekline, moralo se nešto napraviti i zahvalan sam cijelom timu dr. Cerovića na zahvatu. Odlično se osjećam, ne boli me i vjerujem da će i oporavak ići dobro – rekao je Dronjić.

Prije ove, na Klinici za neurokirurgiju KBC-a Rijeka izvedene su dvije operacije ugradnje vratnih kralješaka oblikovanih u 3D tiskanom kalupu izrađenih u Centru za aditivne tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, što je kirurga Cerovića potaknulo da za svog pacijenta pronađe rješenje u suradnji sa stručnjacima Centra, prof. dr. Mladenom Šercerom i Miodragom Katalenićem.

– Ovo je prvi takav zahvat u čeljusnoj kirurgiji u Hrvatskoj, a u svijetu je zabilježeno nekoliko slučajeva rekonstrukcije titanom uz pomoć 3D printanja, no riječ je o vrlo skupoj metodi i materijalu. U našem je slučaju korišten tvrdi akrilatni polimer i umjetni nadomjestak stajao je oko 3500 kuna, a da je od titana stajao bi tisuće eura – kazao je prof. dr. Cerović koji je sa zagrebačkim stručnjacima tri mjeseca planirao zahvat.

CT snimka donje čeljusti, objasnili su Šercer i Katalenić, pretvorena je u u računalni 3D model na temelju kojega su modelirali implantat, konstruirali kalup za njegovo oblikovanje i 3D pisačem izradili ga aditivnim postupkom. – Koliko je zadaća bila zahtjevna potvrđuje to što smo kalup u koji se izlijeva materijal za implantat morali napraviti iz sedam dijelova kako bi se uopće mogao izvaditi i obaviti rekonstrukcija – pojasnio je prof. dr Šercer ističući da dugogodišnje iskustvo stručnjaka Centra u istraživanju i primjeni aditivnih tehnologija omogućava uspješno korištenje u medicini.

Na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju planiraju nove zahvate i u pripremi je, ovaj put u suradnji s riječkim Tehničkim fakultetom, zahvat rekonstrukcije gornje čeljusti i očne duplje kao zdravstveno i estetsko rješenje za pacijenta operiranog zbog karcinoma gornje čeljusti.

>> 3D printanje – biznis 
koji cvjeta, profitabilan 
je i mijenja svijet

>> Sada uzmem mami auto, a htio bih voziti kamion

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
14:39 29.01.2016.

Niti jedan komentar za tehnologiju XXI stoljeca ali zato na stotine za bilo kakvu tupost vezanu uz sport ili politiku. To je Hrvatska i onda se pitamo zasto smo propali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije