Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Ovo su simptomi jedne od najčešćih spolnih bolesti

Kondom, spolna bolest, seks
Foto: Shutterstock
23.02.2017.
u 11:48

Mnogi ni ne znaju da su zaraženi jer ne prepoznaju simptome infekcije ovom bakterijom.

Chlamydia trachomatis (C. trachomatis) ili jednostavno rečeno klamidija, bakterija je koja prouzročuje jednu od najčešćih spolnih bolesti, posebice kod mladih. 

Mnogi i ne znaju da su zaraženi jer ne prepoznaju simptome infekcije ovom bakterijom.

Posebno rizična skupina su i trudnice koje, ako su zaražene, mogu zaraziti i bebu koja se tijekom poroda može razboljeti od upale pluća.

Koji su simptomi?

Kod muškaraca klamidija najčešće prouzročuje upalu vanjskog mokraćnog sustava, a najčešće se zaraze spolnim putem. Prve simptome nakon zaraze mogu osjetiti u razdoblju od jednog do tri tjedna, a prepoznaju infekciju po svijetlom iscjetkom iz uretre. Prilikom mokrenja mogu osjetiti peckanje, ali i češći nagon za mokrenjem. Može se javiti i crvenilo. Ako se simptomi zanemare ili se ne prepoznaju, infekcija može prijeći u kroničnu fazu, što može dovesti do zdravstvenih komplikacija poput prostatitisa, epididimitisa ili, pak, u određenim slučajevima, može biti uzrok neplodnosti muškarca. 

Simptomi kod žena

Kod žena, infekcija klamidijom najčešće prouzročuje upalu vrata maternice. Pretpostavlja se da je oko 9 posto spolno aktivnih žena u dobi od 16. do 40. godine života zaraženo klamidijom, piše Pliva zdravlje. Nerijetko se uz klamidijsku infekciju pojavljuje i infekcija humanim papilomavirusom (HPV).

Teško ju je prepoznati kod žena jer gotovo da ne izaziva nikakve simptome. Rijetki i blagi simptomi poput peckanja tijekom mokrenja, pojačanog iscjetka u rodnici i krvarenja nakon spolnog odnosa mogu se povremeno javiti i to 7 do 14 dana nakon spolnog odnosa sa zaraženim partnerom. Jedan od simptoma može biti i pojačan iscjedak žućkaste boje iz rodnice. Neliječenje infekcije klamidijom kod žena može dovesti do ozbiljnih posljedica poput upale male zdjelice (PID, izvanmaternične trudnoće i sterilnosti.

Stoga je vrlo važno ići na redovite ginekološke preglede kako bismo prevenirali komplikacije koje mogu nastati ako ste zaraženi klamidijom. 

>>Ovo su znakovi da vam nedostaje magnezija u organizmu

>>Ovo su simptomi koji će vam otkriti da imate problema sa srcem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije