Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvedite u prehranu

Ova hrana bivšim i sadašnjim pušačima pomaže očistiti pluća

pušenje
Foto: Frank May/DPA/Pixsell
16.10.2015.
u 08:30

Najbolji način za spriječiti bilo koju od tih bolesti je, naravno, prestanak pušenja. No, za sve one koji su pušači ili bivši pušači postoji pojedina hrana koja malo čisti pluća i tako smanjuje rizik od obolijevanja

Čak 90 posto oboljelih od raka pluća tu su opasnu bolest dobili zbog cigareta. Muškarci koji puše imaju 23 puta veće šanse, a žene pušačice 13 puta veće šanse da obole od raka pluća.

Osim raka, pušenje uzrokuje brojne druge zdravstvene probleme poput bolesti srca, srčanih udara te kronične opstruktivne plućne bolesti.

Najbolji način za sprečavanje bilo koju od tih bolesti je, naravno, prestanak pušenja. No, za sve one koji su pušači ili bivši pušači postoji pojedina hrana koja malo čisti pluća i tako smanjuje rizik od obolijevanja.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Cancer" određeno voće i povrće sadrži određene vrste flavonoida koji pomažu pri prevenciji raka kod pušača.

Stručnjaci stoga preporučuju jesti što više jagoda, prokulica, jabuka, graha i luka te obavezno piti zeleni i crni čaj. Ovo voće i povrće trebalo bi uvrstiti u tri obroka dnevno.

Također, preporučuje se i hrana bogata fitoestrogenima koja također smanjuje rizik od pojave raka pluća kod pušača, ali i nepušača.

Hrana bogata fitoestrogenima je soja, slanutak, raž, sjemenke lana, mrkva, špinat, brokula, grah, grašak, klice i drugo povrće.

Osim toga, za čišćenje pluća preporučuju se i papaja, dinja, raštika, bundeva, kukuruz, crvena paprika, mandarine, naranče i breskve.

>> Europljani sve manje umiru od raka, a kod nas smrtnost – raste

Komentara 9

Avatar salko1951
salko1951
11:48 16.10.2015.

Ja pijem solnu kiselinu .

Avatar unfeeling
unfeeling
13:15 16.10.2015.

Čvaraka, kobasica, slanine, ponekad kulena, kiselog zelja, luka i češnjaka, juhe i pokoja rakijica, pravi recept za zdravlje.

DE
demoniac
08:52 16.10.2015.

Hranu bogatu fitoestrogenima bi trebalo jesti što češće? Očito niste upoznati s nekim stvarima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije