Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesec borbe protiv raka dojke

Nova metoda zračenja raka dojke, terapija je ciljana odnosno poštedna i jednokratna

Rak dojke
Foto: PR FOTO
1/7
13.10.2016.
u 14:14

Zračenje ovim uređajem obavlja se samo jednom, prilikom operacije, te se ciljano uništavaju tumorske stanice, ne oštećujući okolno tkivo.

Uoči dolaska u Hrvatsku, a povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, Acibadem, turska grupacija koja u svom sastavu ima 21 vrhunsku bolnicu, pridružio se  općoj inicijativi senzibiliziranja i informiranja javnosti tijekom listopada o novim mogućnostima liječenja raka dojke u svojim klinikama. Tim je povodom, naime, Acibadem osigurao besplatno drugo mišljenje za žene s rakom dojke svojih vodećih liječnika.

Bolnica Acibadem Maslak u Istanbulu ima vrhunske uređaje za radijacijsku onkologiju, među kojima je Hrvatskoj posebno zanimljiv intraoperativni linerani akcelerator, osobito učinkovit kod liječenja raka dojke, koji daje visoke doze zračenja jednokratno izravno u područje zahvaćeno tumorom, dok je pacijentica još na operacijskom stolu.

Zračenje ovim uređajem obavlja se samo jednom, prilikom operacije, te se ciljano uništavaju tumorske stanice, ne oštećujući okolno tkivo.

U odnosu na tradicionalno zračenje, terapija je ciljana odnosno poštedna i jednokratna, a bolesnice  ne moraju dolaziti na dodatno zračenje koje najčešče traje od pet do sedam tjedana. 

Hrvatska još uvijek nema Intraoperativni linerani akcelerator, uređaj vrijedan 4,5 milijuna kuna, pa se metoda jednokratnog zračenja raka dojke ne primjenjuje u hrvatskim bolnicama. 

>>Jeste li znali da svaka deseta žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke? Možda je poznajete

Ključne riječi

Komentara 1

SL
slonica46
10:51 15.10.2016.

Pa to je puno manje nego što dobiju razne "nevladine" udruge i slični!!! Neka se to preusmjeri za taj uređaj i "Babe" sigurno neće imati ništa protiv , pa one se jako zauzimaju za žene?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije