Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakve su vaše?

Nevjerojatne činjenice o bradavicama za koje sigurno niste znali

Žena, grudi
Foto: Shutterstock
23.04.2017.
u 22:30

Veličina bradavica i areole, može biti različita i to u rasponu od, primjerice, najmanje do najveće kovanice, tvrdi ginekologinja iz New Yorka, Alyssa Dweck.

Jeste li ikada pogledali svoje bradavice i pitali se jesu li normalnog oblika ili boje?

I što to zapravo znači?

Veličina

Veličina bradavica i areole, može biti  različita i to u rasponu od, primjerice, najmanje do najveće kovanice, tvrdi ginekologinja iz New Yorka, Alyssa Dweck. 

Trudnoća i debljanje utjecat će na promjenu veličine, dodaje. I to je sve normalno i u redu. 

Boja

Od ružičaste, do crvene i smeđe... Boje bradavica i aeroli mogu varirati, a to ovisi o pigmentaciji kože od osobe do osobe. Baš kako se za vrijeme trudnoće veličina bradavice može promijeniti, isto s emože dogoditi i s bojom tog dijela kože, ali ta promjena je nakon toga nepovratna, pojašnjava Dweck.  

Erogene zone

Istraživanje provedeno 2011. godine pokazalo je da bradavice mogu biti erogene zone baš kao i klitoris te orgazam uzrokovan nadraživanjem bradavica nije nikakav mit, ali rijetke žene ga mogu doista doživjeti. 

Ispupčenja na areoloama

Nema mjesta panici ako ste ugledali na području areola sitna ispupčenja. To mogu biti urasle dlačice, prištići, nakupine masnoće i sl i to je sasvim normalno, tvrdi Dweck. Alarmantno može biti ako primjetite crveno ispupčenje ili osip koji ne prolazi tjednima, tada se javite liječniku. 

Isjedak

Ako niste mama koja doji svoje novorođenče, a pojavi vam se iscjedak iz bradavica, obratite se liječniku. To nije baš uobičajeno i može ukazivati na bolest koju je potrebno liječiti. 

 

Ključne riječi

Komentara 5

MI
mickeyzg
23:13 23.04.2017.

A one sitne kvržice, ispupčenja na aerolama, to je na Brailleovom pismu "grickaj ovdje"

ST
Starotopoljanin
00:01 24.04.2017.

Bile ovakve ili onakve sve su predivne,i ja im se divim cim ju vidim i dotaknem.

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
10:50 24.04.2017.

...a do 2011.nismo znali da mogu biti i erogena zona! Ovdje se i Nobelova nagrada smiješi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije