Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Najstarije dijete pametnije je od mlađe djece, evo što utječe na to

obitelj
Foto: Shutterstock
1/4
09.02.2017.
u 09:33

Tijekom istraživanja promatrano je 5000 djece od njihove najranije dobi do 14 godine života. Pokazalo se da roditelji više pažnje posvete najstarijem djetetu, a kada se rode mlađa djeca nemaju više toliko volje i strpljenja za učenje i igranje kao sa najstarijim djetetom

Na sveučilištu u Edinburghu istraživanjem su utvrdili da su prvorođena djeca imala puno bolje rezultate na IQ testovima od mlađe braće i sestara. U objašnjenju zašto je tome tako stručnjaci s ovog sveučilišta kažu da najstarije dijete dobije više podrške i pažnje od roditelja tijekom kognitivnog razvoja u najranijoj dobi.

Istraživanje, objavljeno u publikaciji Journal of Human Resource,s možda će pomoći shvatiti zašto su starija djeca, što su pokazala broja prethodna istraživanja, uspješnija u životu kasnije.

Tijekom ovog istraživanja 5000 djece promatrano je od najranije dobi do napunjene 14 godine i svake dvije godine stručnjaci su provjeravalo se koliko su njihove sposobnosti napredovale.

Ekonomska situacija u obitelji i da li su majke tijekom trudnoće pile alkohol i pušile cigarete također su bili jedni od parametara koji su se uzimali u obzir. Pokazalo se da su majke tijekom trudnoća s drugim ili trećim djetetom više riskirale svoje i zdravlje djeteta i  također su manje sudjelovali u igranju s djecom, crtanju, čitanju priča za laku noć...

Liječnica Ana Nuevo - Chiquero sa Sveučilišta u Edinburghu zaključila je: - Naši rezultati upućuju na to su promjene u ponašanju roditelja uvelike utjecale na postojanje razlika u stupnju obrazovanja i poslovnom uspjehu između najstarijeg djeteta i mlađe djece u obitelji.  

>>U većini slučajeva roditeljima je draže prvorođeno dijete

>>Ovo su stvari koje radite samo s prvorođenom djecom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije