Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e, da...

Na stranu bonton, ljudima koji kasne je baš super... Evo zbog čega...

Par, kašnjenje
Foto: Shutterstock
25.04.2017.
u 07:45

Osobe koje stalno kasne nisu toliko pod stresom pa su samim time i zdravije, imaju mogućnost da sagledaju širu sliku, mirniji su, dulje žive, a stručnjaci kažu i - poslovno uspješniji.

Koliko ste puta čekali  na dogovorenom mjestu znajući da će osoba s kojom ste se dogovorili- kasniti? I vjerojatno ste već naučili da takvim osobama, koje redovito kasne, javljate termin susreta prije nego što vi namjeravate doći jer znate da će kasniti. I onda se možda i nađete "na vrijeme". 

I ma koliko vas takve navike osoba živcirale, njima je zapravo baš odlično.  Osobe koje stalno kasne nisu toliko pod stresom pa su samim time i zdravije, imaju mogućnost da sagledaju širu sliku, mirniji su, dulje žive, a stručnjaci kažu i - poslovno uspješniji. Riječ je o optimističnim ljudima, i nerealnim, koji vjeruju da u kratkom roku mogu napraviti cijelo čudo stvari. 

U jednoj studiji o prodaji 'trgovci koji su bili najoptimističniji, prodali su 88 posto više od onih koji su bili kategoriji pesimista'. Oni koji često kasne spadaju upravo u tu 'entuzijastičnu' kategoriju, a njihove pozitivne karakteristike su ekstrovertiranost, spontanost i zaigranost.

Ovo istraživanje proveo je Jeff Conte, profesor psihologije na Sveučilištu u San Diegu. Istraživači su sudionike podijelili  prema tipu osobnosti, A (skloni natjecanju, nestrpljivi) i tipu B (opušteni, kreativni).

Osobe koje kasne svrastane su u tipove B. Obje skupine pitali su nakon jedne minute da procjene koliko je vremena prošlo: u grupi A odgovorili su u prosjeku '58 sekundi', a u grupi B odgovorili su '77 sekundi'. Tip B doslovno je pokazao da njihova percepcija vremena drugačija.  Ljude koji kasne ne smeta kada drugi kasne, jer vide 'širu sliku'. I upravo jer njima ne smeta što će netko zakasniti, i sami smatraju da u redu što kasne pet minuta. Pošto im vrijeme nije bitno, tip B puno je spontaniji. Oni će često, bez ikakvih problema, ubaciti nekoliko stvari u kofer i krenuti na put, pa tek onda odlučiti gdje će jesti ili spavati. To dovodi i do negativnih strana ovog tipa jer oni koji kasne često žive za trenutak i teško čuvaju novac za budućnost, tvrdi Alfie Kohn za Psychology Today.

Takvi ljudi se ne mogu kontrolirati što se tiče vremena pa vjerojatno imaju problema i kontroliranjem drugih stvari - poput štednje novca ili provođenja dijeta. Također, istraživanje je pokazalo da A osobe imaju veće izglede od srčanih bolesti jer su podložniji stresu.  

Oni koji se manje brinu o vremenu  izbjegavaju i bolesti vezane uz stres.

Komentara 1

LI
liliZG
13:07 25.04.2017.

mene više nerviraju oni koji konstantno kasne al kada njima netko zakasni minuticu od toga naprave cijeli spektakl uz strašno uzrujavanje, jer kako se usudio/la njemu zakasniti . toliko o širokoj slici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije