Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hladnije noge, drukčiji ritam

Muškarci i žene spavaju različito. Ovih 5 stvari će vas u to uvjeriti

spavanje
Foto: Thinkstock
1/7
20.09.2016.
u 11:39

S obzirom na to da je cirkadijski ritam (pospanosti i budnosti) dva sata "ispred" muškog, žene se i prirodno ranije bude. Nerijetko će se probuditi same od sebe i prije nego što se alarm oglasi.

Dijeliti krevet s nekim je romantično, ali istodobno i noćna mora. 

Kako kome. 

Uzrok tome su razlike u načinu spavanja muškaraca i žena, pokazalo je istraživanje provedeno na McGill University's Douglas Mental Health University Institute.

Evo koje su razlike najčešće...

Žene ranije idu na spavanje

Sve više istraživanja ide u prilog tome da većini ljudi ne odgovara ritam koji nameće posao jer nije sinkroniziran s našim prirodnim tjelesnim satom. Upravo taj tjelesni sat kod žena otpušta signale da je vrijeme za spavanje u prosjeku oko dva sata ranije nego kod muškaraca. Upravo zbog toga rijetko će koji par moći zaspati u isto vrijeme, čak i  kada odu zajedno na spavanje, a  prate dnevno/noćni tjelesni ritam. 

Žene će se češće probuditi prije nego što se alarm oglasi

S obzirom na to da je cirkadijski ritam (pospanosti i budnosti) dva sata "ispred" muškog,  žene se i prirodno ranije bude. Nerijetko će se probuditi same od sebe i prije nego što se alarm oglasi. 

Muškarci vole spavati dulje

To što odlaze kasnije na počinak "povlači" za sobom i činjenicu da su skloniji duljem spavanju ujutro. 

Muškarci češće sanjaju

Počinjemo sanjati u najdubljoj fazi sna poznatoj kao REM, a koja je povezana i s tjelesnom temperaturom i razinom progesterona koji se mijenja ovisno o menstrualnom ciklusu. Zbog toga žene rjeđe ulaze u REM faze spavanja, a samim time i rjeđe sanjaju. 

Žene su sklonije imati hladna stopala

Stručnjaci tvrde da su živci koji kontroliraju protok krvi kroz prste ruku i nogu osjetljiviji kod žena nego kod muškaraca te će češće imati hladna stopala nego muškarci. Kada nam se počne spavati, tijelo se usporava, pada tjelesna temperatura, a krvne žile se stežu, što usporava protok krvi kroz ekstremitete. 

>>Evo zašto ne biste trebali spavati popodne dulje od sat vremena...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije