Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zzzz...

Kvalitetan san za žene je bitan jer je povezan s inteligencijom, ali za muškarce je - nebitan

Spavanje
Foto: Thinkstock
1/6
14.07.2016.
u 13:23

Rezultati istraživanja pokazali su da je spavanje kod žena povezano s višom inteligencijom kada uđu u tzv. REM fazu spavanja

Kvalitetan san jača snagu ženskog mozga, dok je za muškarce potpuno nebitno spavaju li dubokim snom ili samo drijemaju, pokazalo je najnovije istraživanje znanstvenika s münchenskog Max Planck instituta. Analizirajući san 160 muškaraca i žena, znanstvenici su istražili i kako san utječe na njihove intelektualne sposobnosti. Rezultati istraživanja pokazali su da je spavanje kod žena povezano s višom inteligencijom u trenucima kada žene uđu u fazu sna u kojoj ne sanjaju (takozvana REM faza), dok kod muškaraca nema takvih poveznica.

Znanstvenici su već bili utvrdili da ženama treba više sna jer je njihov mozak „složeniji“ od muškog. Prof. dr. Zoran Đogaš, voditelj Centra za medicinu spavanja Medicinskog fakulteta u Splitu i KBC-a Split, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog somnološkog društva, kaže kako velik broj istraživanja ukazuje na povezanost konsolidiranja memorije, odnosno učenja i pamćenja uopće, s određenim atributima spavanja.

– Istraživanja vretena spavanja rađena su i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu u okviru doktorskih radova prof. dr. sc. Gorana Karduma i doc. dr. sc. Ane Jerončić kojima sam bio mentor pri izradi rada – otkriva prof. Đogaš i dodaje kako je važno naglasiti da je REM stadij spavanja po nekim značajkama zapravo istovjetan budnosti, što neke znanstvenike nagoni da ciklus budnosti i spavanja dijele u tri stadija. To bi bili: budnost, non-REM ili sporovalno spavanje i REM spavanje.

– Znanstvenici su složni u činjenici da tri posto razlike u genima između muškaraca i žena čini podlogu za ogromne razlike u građi i funkciji mozga jer se veliki broj gena eksprimira u mozgu. Koliko je 3% velik broj, ilustrira činjenica da su čovjek i čovjekoliki majmun istog spola puno sličniji prema genskoj sukladnosti jer imaju svega otprilike 1% razlike u genomu – ističe prof. Đogaš. 

>>Preskačete popodnevni san? Stručnjaci poručuju, to radite krivo!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije