Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paket kao dobrodošlica za život

'Kutija za bebe' je početak, a roditelje kasnije svi zaborave

Foto: Promo
1/4
17.01.2017.
u 22:15

O potrepštinama za prve mjesece kao poklonu svakoj bebi u Ministarstvu za demografiju ne razmišljaju, kažu, daje se novčana pomoć. Besplatan baby paket koji se u nas dijelio služio je da se roditelje zasipa promotivnim materijalima

Pelene, odjeća prilagođena godišnjem dobu i neutralnih uzoraka, skafander, vreća za spavanje, dekica, igračke, jastučići za dojenje, dio je to sadržaja “kutije za bebu” koju svako novorođenče u Finskoj dobiva već posljednjih 80 godina. Kutija je to kojoj pripisuju učinak smanjenja stope smrtnosti beba u zemlji, a njihovu su tradiciju od ove godine preuzeli i Škoti.

“Baby box” u toj zemlji stiže u kutiji koja prvih par tjedana novorođenčetu služi i kao kolijevka. Potrepštine za prve mjesece života djeteta kao poklon ideja su koja sigurno olakša roditeljima i otočki mediji prenose pohvale na račun ovog poteza tamošnje vlasti.

Ima i kritika

Ipak, “baby box” je naišao i na kritike dijela javnosti koji smatra da se novac koji će u to biti uložen svake godine mogao pametnije iskoristiti za pomoć roditeljima. “Kutiju” i u Finskoj i u Škotskoj dobivaju sve trudnice, odnosno roditelji, neovisno o imovnom stanju ili broju djece. Uz konkretnu pomoć i uštedu novca “kutija” ima i emotivni učinak koji je opisao Heikki Tiittanen u Independentu, gdje je ovaj Finac rekao da je tek kada je otvorio tu kutiju i vidio sve te “baby stvari” ustvari spoznao kako u njihov dom dolazi dijete i da će postati ocem.

Tiittanen je te emocije i finsku tradiciju unovčio, s dvojicom prijatelja započeo je proizvodnju “kutije za bebu” i prodaju diljem Europe i svijeta. Tvrdi da je roditeljima u mnogim zemljama “kutija” draži poklon od bespotrebne gomile stvari pa i novca.

Teško bi se takav stav mogao preslikati trenutno u hrvatske prilike, budući da se godinama suočavamo s konstantnim padom broja rođene djece i istovremenim starenjem stanovništva. O demografiji se puno govori, piše i analizira, no jedini konkretan potez koji slijedi jest najavljeno povećanje naknade na porodiljnom za drugih šest mjeseci. Baby box neće zaživjeti u nas, zaključujemo iz odgovora nadležnog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku:

– U okviru aktivnosti Ministarstva nije planirana mjera kojom bi se osiguravale potrepštine za novorođeno dijete u naturi, budući da se na nacionalnoj razini osigurava jednokratna novčana pomoć u iznosu od 70 posto proračunske osnovice, odnosno od 2328,20 kuna. Cilj joj je osigurati pomoć za opremu novorođenog djeteta, čime se pruža odgovarajuća pomoć majci i obitelji koja je dobila prinovu. Uvjeti, visina i način ostvarivanja ovog prava uređeni su Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama. Uz navedeno, novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta osigurava se i na lokalnoj razini, od pojedinih općina i gradova – kažu.

Na istoj adresi podsjećaju nas da se i u nas prije distribuirao besplatan baby paket, no bilo je to u nadležnosti Ministarstva zdravstva.

I doista jest tako, ali hrvatska inačica paketa, čiji je naziv Sretna beba, ne može se uspoređivati s “kutijom za bebe”. U nas je bila riječ o paketiću čiju su glavninu činili promotivni letci, testeri za dječje kreme i testeri pelena. Tako da tu nije sigurno bilo riječ o pomoći ni roditeljima ni novorođenčetu, za koje majka u rodilište mora nositi sve potrebno, uključujući i pelene.

– Svaki oblik pomoći u osiguravanju nekih potrepština je sigurno dobrodošao, s obzirom na to da su troškovi vezani uz dolazak djeteta doista veliki. Uz državnu naknadu za opremanje novorođenčeta svaka pomoć u smislu nabavke potrepština je dobrodošla, ali stvarno zadržavam rezervu hoće li to biti doista korisno i konkretno ili tek služiti da se roditelje zasipa promotivnim materijalima, što smo imali s paketom Sretna beba – komentira Silvija Stanić iz udruge roditelja Korak po korak. Koliki su troškovi koje spominje Stanić, teško je izračunati, ali sigurno je kako s rastom djeteta i troškovi rastu, no tada država “nestaje”.

– Mislim da se moramo usmjeriti na podršku roditeljstvu, a cijela je koncentracija pomoći roditeljima usmjerena je na trenutak kad beba dolazi. Moram naglasiti da roditelje, nažalost, poslije zaboravimo – poručuje Silvija Stanić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije