Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE O MLJEKOMATIMA

Ako kupujete domaće mlijeko, ovo obavezno morate učiniti...

26.02.2016., Zagreb - Na Trznici Jarun pusten je u rad mljekomat farme muznih krava OPG Hrust.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
09.12.2016.
u 22:33

Termički obrađeno mlijeko niskog je rizika, dok neprokuhano može biti opasno za djecu, starije, trudnice..., kažu u HAH-u

Prokuhati ga ili ne, pitanje je koje si opetovano postavljamo kod kupnje mlijeka iz mljekomata. Proizvođači nas uvjeravaju da je sirovo ukusnije, zdravije, hranjivije, pravo i može se piti odmah iz boce, no iako i iz Hrvatske agencije za hranu (HAH) pozivaju na poticanje domaće proizvodnje, upozoravaju kako mlijeko iz mljekomata ipak nosi određene rizike i svakako bi ga prije konzumacije trebalo prokuhati, posebno kad je u pitanju osjetljivija populacija građana.

Istraživanje HAH-a u tri sezonska razdoblja tijekom godine dana na 30 mljekomata u Hrvatskoj pokazalo je, naime, kako je od 87 ukupno uzetih uzoraka u četiri slučaja zabilježena Listerija monocytogenes, o čemu je obaviještena i sanitarna inspekcija, u 18 slučajeva nađen je zlatni stafilokok ili Staphylococcus aureus te u 10 slučajeva Coxiella burnetti koja je uzročnik Q groznice.

– Činjenica je da sve te bakterije mogu biti opasne za naše zdravlje. No već za dvije minute na temperaturi iznad 70 Celzijevih stupnjeva uništavaju se, prokuhavanjem još brže i sigurnije, te se ono preporučuje odmah nakon povratka s tržnice, nikako dan ili dva poslije, nakon što je mlijeko odstajalo u hladnjaku – objašnjava dr. sc. Brigita Hengl, koordinatorica Odbora za biološke opasnosti HAH-a.

U istraživanju HAH-a, u kojem su sudjelovali laboratoriji Hrvatskog veterinarskog instituta i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu te Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, mlijeko se testiralo i na Salmonelu spp, Campylobacter spp., E-coli, Yersiniju enterocefalitica, Mycobacterium ovium subsp. parathuberculosis te virus enzootske leukoze goveda.

B. Hengl kaže kako se testiralo sve što bi se u mlijeku s mljekomata, poučeni iskustvima drugih zemalja, moglo pojaviti.

Ti patogeni mikroorganizmi ovaj put nisu nađeni. No valja znati kako nigdje u svijetu nije pronađena metoda kojom bi se posve otklonila mogućnost njihove prisutnosti u sirovu mlijeku.

Pregledom dosad objavljenih radova o epidemiološkim slučajevima u RH zaključak je kako je u nas vrlo malo slučajeva povezano s mlijekom kao izvorom infekcije, što je i razumljivo ako se uvaži činjenica da, u skladu s prehrambenim navikama, konzumiramo gotovo isključivo pasterizirano ili sterilizirano mlijeko. 
– Prokuhavajte zato i ono s mljekomata – poručuju iz HAH-a.

>> Konzumirate mlijeko iz mljekomata? Evo na što djeca, trudnice i stariji moraju jako paziti

Komentara 1

TH
than
02:03 16.12.2016.

Opet ista prica... Ovi iz HAH-a kao da su placeni sa strane. Cemu da kupujem mlijeko sa mlijekomata, ako cu ga prokuhavati ?!?!? I cemu toliki silni antibiotici, ako je to istina ? Jel' itko hrani krave kako su to radili nasi stari, travom i preko zime sijenom uz dodatka kuruza ili svi trpaju koncentrate ?!?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije