Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizik za zdravlje

Konzumirate mlijeko iz mljekomata? Evo na što djeca, trudnice i stariji moraju jako paziti

Mljekomat Darko Pavičević
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
02.12.2016.
u 09:20

Konzumacija sirovog mlijeka iz mljekomata se ne preporučuje već se ono treba prvo prokuhati, sugeriraju iz HAH-a

Hrvatska agencija za hranu (HAH) izradila je Znanstveno mišljenje o javno zdravstvenom riziku vezanom za konzumaciju sirovog mlijeka s ciljem procjene rizika i procjene mogućnosti razvoja patogenih mikroorganizama na koje utječe postupanje sa sirovim mlijekom prilikom kupnje i pohrane, a prije konzumacije.

Izradi znanstvenog mišljenja prethodilo je istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno sirovo mlijeko iz mljekomata na području RH. Cilj istraživanja bio je utvrditi mikrobiološku sliku sirovog mlijeka, prisutnost antimikrobnih lijekova, mikotoksina te utvrditi kemijski sastav mlijeka. Navedeni parametri pratili su se u sirovom mlijeku u vremenskom razdoblju od godinu dana. Istovremeno je provedena i online anketa o stavovima potrošača o sirovom mlijeku iz mljekomata, kao i o načinu postupanja s tim mlijekom. Rezultati istraživanja korišteni su kao temelj za izradu procjene rizika.

Rizik za zdravlje od sirovog mlijeka iz mljekomata može se okarakterizirati kao zanemariv u slučaju termičke obrade mlijeka prije pohrane u hladnjak odnosno prije konzumacije; umjeren u slučaju konzumacije sirovog mlijeka bez prethodne termičke obrade za populaciju zdravih, odraslih osoba te visok u slučaju konzumacije sirovog mlijeka bez prethodne termičke obrade za populaciju djece, starijih, trudnica i osoba slabijeg imuniteta, navodi HAH.

Naglašava se kako se, stoga, ne može preporučiti konzumacija sirovog mlijeka iz mljekomata, nego se preporučuje mlijeko prokuhati prije konzumacije.

Također, kod prodaje sirovog mlijeka iz mljekomata trebalo bi obavezno upozoriti konzumente kako je konzumacija sirovog mlijeka rizik za zdravlje te preporučiti prokuhavanje mlijeka prije konzumacije, sugeriraju iz HAH-a.

Znanstveno mišljenje o javno zdravstvenom riziku vezanom za konzumaciju sirovog mlijeka u cijelosti pročitajte ovdje.

Komentara 12

MT
mladen.turcic
10:12 02.12.2016.

opet plaćeno miniranje dobre ideje,,,,vidio smo kako dukat pod francuzima radi mlijeko od praška blak

SP
Spezispezi
10:18 02.12.2016.

Ja i moja cijela obitelj uključujući djecu mlijeko pijemo ISKLJUČIVO iz mlijekomada otkada je postavljen u gradu i ne bi više okusio onu ukislu vodu koju su ofarbali u bijelu boju da izgleda kao mlijeko iz raznih konzuma ili lidla. To trajno mlijeko se nikada ne baca, nego povlači kad istekne rok i ponovno pasterizira po 500-ti puta. Pa tko voli nek izvoli. Na mlijeku iz trgovina je veća prevara nego salmoneli u mesu.

TH
than
14:17 02.12.2016.

Sirovo mlijeko ne valja ?!? Odrastao sam na sirovom mlijeku. Baka podojila kravu i jos dok je toplo smo pili i nikome nije bilo nista. Jedino moze postojati problem neodrzavanja mlijekomata, ali koliko citam ne radi se o tome vec konkretno o sirovom mlijeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije