Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNO SUPER SLATKIŠ!

Znanstvenici kreirali sladoled koji štiti od srčanog udara

04.07.2016., Zagreb - Slasticarnice u centru grada za temu o sladoledima.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
22.01.2017.
u 14:02

Otkrivajući ove rezultate u časopisu Nutrition, znanstvenici su rekli kako, iako je studija mala, pozitivni rezultati mogu najaviti novi način rješavanja bolesti srca.

Doktori bi vam uskoro mogli savjetovati da radi svog zdravlja jedete više sladoled. Možda vam se ovo čini čudno, no znanstvenici su uspjeli razviti tip sladoleda kojim se pojačava krvotok i smanjuje utjecaj stresa na srčane stanice. 

U ovoj slastici nalazi se polifenol koji bi mogao odigrati ključnu ulogu u obrani od srčanog i moždanog udara. Istraživanja su pokazala kako Polifenoli, vrsta antioksidansa koja se može pronaći u hrani i piću, ima blagotvoran učinak na krvne žile, no većina ljudi ne konzumira ih dovoljno u svojoj prehrani, piše Daily Mail.

Znanstvenici su tako došli na ideju da polifenol stave u sladoled koji je privlačan ljudima, a studije su pokazale i da polifenol duže opstaje na nižim temperaturama.

U istraživanju Sveučilišta u rimu 14 volontera jelo je sladolede pune kakaa u prahu, ekstrakta lješnjaka i zelenog čaja koji su bogati polifenolima. 

Nakon konzumacije grupa je imala višu razinu dušikovog oksida koji čuva arterije zdravim, a protok krvi je poboljšan kao i tjelesna izdržljivost. Oni koji su jeli običan sladoled nisu imali ova poboljšanja. 

Otkrivajući ove rezultate u časopisu Nutrition, znanstvenici su rekli kako, iako je studija mala, pozitivni rezultati mogu najaviti novi način rješavanja bolesti srca.

>> Volite jesti 'ljuto'? Evo što to može učiniti vašem zdravlju...

Komentara 2

YO
yopi
15:38 22.01.2017.

Toliko ti znanstvenici otkriju svaki dan da bi covjek rekao da nece biti bolesti vise.Otkrivaju i lijek protiv raka svake godine,i tako vec najmanje 20 god.

PE
PepeCoco
15:26 22.01.2017.

i prodaju ga u Splitu na rivi!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije