Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobično otkriće

Kamo odlazi salo kad gubite kilograme? Imamo odgovor koji niste očekivali

Vježba
Foto: Shutterstock
1/4
06.12.2016.
u 10:20

– Točan je odgovor da se većina mase izdahne kao ugljikov dioksid te odlazi u vjetar – rekao je Ruben Meerman, fizičar

Izgubiti kilograme velik je izazov, a samo kontinuiranim radom dolazimo do željenog rezultata. Svi se pitamo kamo odlazi mast kad gubimo kilograme? Dok neki smatraju da se masne naslage otapaju i pretvaraju u energiju, toplinu ili mišiće, znanstvenici su pronašli drukčiji odgovor.

Australski znanstvenik Andrew Brown u britanskom časopisu British Medical Journal objavio je svoju računicu točnih vrijednosti koliko se masti pretvara u određene spojeve. – Točan je odgovor da se većina mase izdahne kao ugljikov dioksid te odlazi u vjetar – rekao je Ruben Meerman, fizičar koji je surađivao s Brownom na istraživanju.

Da biste potrošili 10 kg masnih naslaga, trebate udahnuti 29 kg kisika, nakon čega nastaje 28 kg ugljikova dioksida i 11 kg vode. Prosječan muškarac trebao bi udahnuti i izdahnuti oko 33.000 puta, a prosječna žena više od 50.000 puta da bi unijeli potrebnu količinu kisika. Zato prijašnja mast tijelo napušta kroz izdisaje u kojima se ispušta ugljikov dioksid. Tvrde da od 10 kg masti, 8,4 kg napušta tijelo u obliku ugljikova dioksida. Ostalih 1,6 kg pretvara se u vodu, koja odlazi iz tijela kroz tjelesne tekućine – urin, znoj, suze, dah, fekalije i druge. 

Ipak, to ne znači da uz redovitu tjelovježbu i dijetu trebate i brže disati. Kao najbolji način za gubitak težine spominje se onaj već znani – manji unos kalorija te povećanje tjelesne aktivnosti.

>> Natjeravate se na vježbanje i to vam je prava muka? Ovo je TOP 5 stvari koje biste trebali znati

Komentara 2

AM
Axis Mundi
13:11 06.12.2016.

"Kuda, "kamo", "gdje" - nemoguća misija za svladati u današnjem novinarstvu, a nekad su i nepismeni znali ispravno postaviti pitanje.

DU
Deleted user
13:24 06.12.2016.

Moje ne odlazi nigdje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije