Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdrav, ali 'smrdljiv'

Kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka? Evo što trebate napraviti nakon jela...

Češnjak
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
16.01.2017.
u 10:28

Kako ne biste izbjegavali češnjak zbog neugodnog mirisa, imamo rješenje.

Ako se bojite gripe ili prehlade, uz čaj, med i limun, svakako jedite češnjak.

Ojačat će imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držat će infekcije dalje od vas. Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.

Znaju to dobro naše mame i bake koje su često pribjegavale ovom prirodnom lijeku, ali uz jednu neugodnu nuspojavu – neugodni  miris češnjaka nakon jela osjeća se još satima. 

Kako ne biste izbjegavali češnjak zbog neugodnog mirisa, imamo rješenje. 

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka. Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. 

Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris. 

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. 

Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjaka. 

Komentara 12

Avatar Abcda
Abcda
12:25 16.01.2017.

Zrno przene kave ...

Avatar ShuPac
ShuPac
14:42 16.01.2017.

ne želim ovdje polemizirati jeli zdrav ili nije. naravno da je zdravo povrće i da ga treba jesti, no što se tiče ''smrada'' tu zaista nema pomoći ... osobama koje ga često konzumiraju i znoj se počne osjetiti na češnjak.... moj kum smrdi na bijeli luk jeo ga ili ne jeo .....

TU
turbolet
13:50 16.01.2017.

klap, klap, klap

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije