Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene u znanosti

'Je li ovo skrivena kamera', zapitale su dobitnice stipendija od pet tisuća eura

03.03.2015., Zagreb - Nevena Cvetesic, Ivana Mikolasevic, Anamarija Rogina i Ksenija Uroic, znanstvenice koje su dobile stipendiju za zene u znanosti.   Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: Danijel Berković/Pixsell
04.03.2015.
u 18:00

Dobitnice stipendije UNESCO-a i L'Oreala čija će nam istraživanja omogućiti bolji i zdraviji život

Sve četiri su vrlo mlade: Nevena Cvetešić (27), Anamarija Rogina (28), Ksenija Uroić (30) i Ivana Mikolašević (31). Tri su same, a Ksenija ima supruga i dvogodišnju kćer Korinu. Anamarija i Nevena su Zagrepčanke, Ivana je rođena Osječanka koja živi i radi u Rijeci, a Ksenija je iz Varaždina. Sve su mlade znanstvenice, ovogodišnje laureatkinje devetog Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti", koje pod visokim pokroviteljstvom HAZU i uz potporu Rektorskog zbora Republike Hrvatske, provode Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i L'Oréal Adria.

Mislile da se s njima šale

Svaka će znanstvenica dobiti jednokratnu stipendiju u iznosu od pet tisuća eura, a sve će taj novac, uz pokoje zadovoljstvo (čitati treba – putovanje), iskoristiti za daljnje školovanje i usavršavanje. Na pitanje kako su reagirale kada su čule da su upravo one dobile ovogodišnju nagradu, Nevena kaže:

– Zaista sam pomislila da sam žrtva nečije šale, da snimaju skrivenom kamerom.

Naravno, sve kažu kako je ovo velika potvrda vrhunske kvalitete njihova rada.

Anamarija Rogina, magistra inženjerka kemijskog inženjerstva, radi kao asistentica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, polaznica je doktorskog studija Inženjerska kemija i istražuje nove biomaterijale u području inženjerstva koštanog tkiva. U slobodno vrijeme planinari i, kako sama kaže, "bježi" iz laboratorija na svježi zrak i u prirodu, a hobi joj je pečenje kolača:

– Jednom kemičarka, uvijek kemičarka – smije se i objašnjava koliko kemije ima u kuhinji te priznaje da njezini prijatelji obožavaju rođendanske torte koje im priprema.

Ivana Mikolašević je liječnica, zaposlena u KBC-u Rijeka, specijalizantica interne medicine. Istražuje nealkoholnu bolest masne jetre i njezinu povezanost s kroničnim bubrežnim bolestima.

– Te su bolesti posljedica našeg modernog načina života – kaže Ivana i savjetuje više rekreacije te zdraviju prehranu sa što manjim unosom soli u organizam. Priznaje da je u njezinu poslu najveći stres kada pacijentima mora reći tešku dijagnozu. Od toga se "oporavlja" vježbanjem u teretani i šetnjama uz more.

Ksenija Uroić magistra je inženjerka molekularne biotehnologije, zaposlena na znanstveno-istraživačkom projektu Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture, u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura Zavoda za biokemijsko inženjerstvo Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ističe važnost istraživanja probiotika o kojima još ne znamo mnogo. Njezino otkriće ubrzat će razvoj novih i učinkovitijih bioterapijskih i farmaceutskih pripravaka, ali i prehrambenih probiotičkih proizvoda. Sve ono što nam treba kada uzimamo antibiotike. Kaže da suprug i ona još žive "voleći sve što vole mladi", uključujući dvogodišnju Korinu u svoje aktivnosti. Naravno, kada izlaze navečer, Korina je u sigurnom i voljenom baka-servisu.

Bolja od svijeta

Nevena Cvetešić magistra je molekularne biologije, radi kao znanstvena novakinja asistentica na Zavodu za biokemiju Kemijskog odsjeka na PMF-u te pohađa sveučilišni doktorski studij kemije na PMF-u. Njezin je rad najdalje od života "običnih smrtnika". Naime, istraživala je enzim koji je ključan za biosintezu proteina te dokazala da su svjetska istraživanja ovog područja bila mahom netočna jer je korišten nedovoljno čist supstrat. Rezultati njezina otkrića omogućit će novi smjer u razvoju i prilagodbi primjene antibiotika.

Na pitanje kako izgleda njezin uobičajeni radni dan i kako ga opisati čitateljima Nevena kaže da bi najslikovitiji (možda ne i najtočniji) bio opis rada u laboratorijima CSI serija. Priznaje pri tome da u njezinu poslu slobodnog vremena ima jako malo jer, kada je ponese akcija, iz laboratorija izlazi tek kasno navečer, a najveći dio svog slobodnog vremena posvećuje dobrim filmovima.

>> Vernesa Smolčić: Nova radna mjesta jedini su put da državi krene naboljež

>> Traže se stipendistice za "Žene u znanosti"

Komentara 1

ZH
zhmeks
22:51 05.03.2015.

bravo za cure... a bravo i za organizaciju.. lijepo je vidjeti da se promiču neke pozitivne vrijednosti, a ne samo neki tračevi i gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije