Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditelji oprez

Istraživanje pokazalo: Djeca sve češće gutaju lijekove za kućne ljubimce

Tablete
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
07.02.2017.
u 12:39

Rezultati objavljeni u časopisu Pediatrics pokazuju da je 88 posto poziva centrima za trovanje zbog životinjskih lijekova odnosi se na djecu mlađu od pet godina

 Roditelji koji drže lijekove i sredstva za čišćenje van dohvata djece, kako se ne bi slučajno otrovala, trebala bi isto imati na umu i u slučaju lijekova za kućne ljubimce, pokazalo je novo istraživanje.

88 posto poziva centrima za trovanja zbog životinjskih lijekova odnosi se na djecu mlađu od pet godina koja su slučajno progutala veterinarske lijekove, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pediatrics. U gotovo svim slučajevima radilo se o lijekovima  namijenjenima kućnim ljubimcima.

Do svakog četvrtog trovanja došlo je u trenutku dok se lijek davao kućnom ljubimcu. “To se može dogoditi kad ljubimac ispljune lijek a dijete ga zgrabi i proguta ili ako se lijek umiješa u komad sira ili mesa i dijete ga proguta”, kaže voditeljica istraživanja Kristin Roberts iz dječje bolnice u Columbusu.

“Dobra je vijest da svi članovi obitelji mogu biti sigurniji ako se lijekovi za kućne ljubimce drže izvan dohvata djece i ako se lijek daje životinji dok dijete nije u blizini", kazala je Roberts za Reuters.

Tim je istraživao pozive koje je primio regionalni centar za trovanja u Ohaju od 1999. do 2014.

U najvećem broju slučajeva radilo se o lijekovima za pse, a u 93 posto slučajeva djeca su progutala ili popila pseći lijek. U šest posto slučajeva bio je potreban odlazak liječniku zbog progutanog lijeka, a najčešće se radilo o analgeticima ili lijekovima za parazite te konvulzije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije