Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokreću probavu

Imate problema sa zatvorom? Ovo je 8 namirnica koje morate jesti svaki dan

zatvor, wc, toalet
Foto: Thinkstock
19.03.2017.
u 12:49

Ako ni vas ne zaobilaze problemi s odlaskom na toalet, zapitajte se što jedete

Zatvor je jedan od najčešćih gastrointestinalnih problema, a tko se s njim još nije susreo, ne zna kakav je zapravo sretnik. Opstipacija je osobito ''popularna'' među ženama tijekom trudnoće ili nakon poroda.

Ako ni vas ne zaobilaze ovi problemi, zapitajte se što jedete. Najvažnije je u svemu unositi hranu koja je bogata vlaknima i piti dovoljno tekućine.

U nastavku saznajte koja je to hrana koju obavezno morate jesti ako patite od zatvora i ako ne želite s time imati problema.

1. Mahunarke
Ova vrsta povrća kojoj pripadaju grah, leća ili grašak izrazito je dobra za zdravlje. Stručnjaci preporučuju da se jede svaki dan jer je puna vlakana, proteina, vitamina i minerala.

2. Brokula
Osim što je izvrstan izvor vitamina i proteina, bogata je i vlaknima. Jedna šalica brokule sadrži pet i pol grama vlakana pa je nemojte izostavljati s vašeg dnevnog menija.

3. Zobene pahuljice
Već svi znaju da su zobene pahuljice jedan od najbogatijih izvora vlakana. Ako ih ne volite, pomiješajte ih s jogurtom i bananom, izmiksajte u blenderu i nećete ih ni osjetiti.

4. Špinat
Osim što je pun vlakana, sadrži i magnezij – mineral koji pokreće probavu.

5. Chia sjemenke ili sjemenke lana
Izuzetno su dobar izvor vlakana i ne propustite ih popiti u svom smoothieju ili s jogurtom.

6. Bobičasto voće
Osim što je među najboljim antioksidansima, bobičasto voće izvor je vlakana koja su vam potrebna kako biste spriječili zatvor. Osim toga, sadrže jako malo kalorija pa ih možete pojesti koliko god želite.

7. Kruške
Jedno su od voća s najviše vlakana i ne zaboravite ih jesti. 

8. Jabuke
I u ovom slučaju ''jedna jabuka dnevno'' zlatno je pravilo. Jedna manja jabuka s korom sadrži 3,6 grama vlakana. Obavezno ih jedite s korom jer se baš u njoj nalazi najveći izvor vlakana. 

>> Ovih 7 stvari ne biste smjeli raditi ako imate problema sa zatvorom

Komentara 8

Avatar pozor
pozor
14:39 19.03.2017.

Dovoljno je procitati neki clanak i komentare pojedinih da odmah dobis sracku

DE
debelisef
17:08 19.03.2017.

pojedi si kiselog zelja i popij litru mosta, pa da vidis kad te prestreli ! od zatvora odma postaje otvor

DI
dinibi
13:23 19.03.2017.

I zene to rade?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije