Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore

'Imam osjećaj težine u nogama, a sve češće su mi nožni prsti hladni...'

03.12.2014., Zagreb - Nevia Delalle Lozica, dr.med.spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinike Dermalife.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
16.01.2017.
u 14:36

P: Imam problema s izraženim venama i bila sam na pregledu color dopplerom. Bio je uredan, osim što imam “površno vensko stablo i insuficijenciju safenofemoralnih ušća”. No, sve mi je gore jer imam osjećaj težine u nogama i budim se ujutro s bolovima i umorom, a sve češće su mi nožni prsti hladni i ne osjećam ih. Izgube boju kada su mi noge u položaju iznad srca, a kada ih spustim, postanu jako crveni, ponekad i ljubičasti te oteknu. Možete li mi reći kakve pretrage bih trebala obaviti da bi se vidjelo zašto se to događa?

Odgovara Nevia Delalle, dr.med.,spec. dermatologije i venerologije

O: S obzirom da ste napravili color doppler vena, a nađena je venska insuficijencija safenofemoralnog ušća glavnih vena donjih ekstremiteta, svakako savjetujem pregled i konzultaciju s vaskularnim kirurgom. S obzirom na simptomatologiju, uzrok simptoma je oslabljena cirkulacija. S dermatovenerološke strane se mogu raditi skleroterapije, ali samo kod urednog doplerskog nalaza. Venska pumpa radi na principu tjeranja krvi prema gore kako bi se izbjeglo gravitacijsko nakupljanje krvi u donjim djelovima ekstremiteta s posljedicnim simptomima koje vi imate. Težina, oticanje i bolovi su sigurno posljedica navedenog insuficijentnog venskog sustava.

P: Već dugo vremena tijekom spavanja škripim zubima, što me zna probuditi tijekom noći pa pretpostavljam da je dosta glasno. Možete mi pojasniti što je uzrok tome i kako problemu stati na kraj? Također me zanima može li to uzrokovati neke druge zdravstvene probleme?

Odgovara Ivana Cekić, dr.med.dent

O: Škripanje sa zubima (bruksizam) je česta pojava i javlja se najčešće u snu. Spada u parafunkcije i ponekada nismo niti svijesni da to radimo. Razloga, zbog kojega se javlja škripanje sa zubima, može biti nekoliko. Najčešće je to stres i nervoza, pa se smatra da je utjecaj dnevnih stresnih događaja kod bruksizma ključan. Ponekad se bruksizam može javiti i kao posljedica loših i neadekvatnih međučeljusnih odnosa, zubi se dodiruju u neprirodnim točkama i kližući se jedan po drugom, na taj način troše. Kao posljedica nočnog škripanja zubima, javlja se trošenje zubne strukture, jutarnja ukočenost i bol u čeljusnom zglobu i naravno nekvalitetno spavanje. Kako bi se spriječile dugoročne posljedice takvih parafunkcija, potrebno je izbaciti stres iz svakodnevnog života ili ga barem u nekoj mijeri smanjiti. Osim toga postoje i nočne udlage koje izrađuje doktor dentalne medicine prema vašim zubima i koje se nose po noći i na taj način onemogućuju škripanje sa zubima.

P: Imam 23 godine, bolujem od hipotireoze 4 godine. Inače sam sklona anksioznosti. Vijesti na TV-u bi me uznemirile, znala sam zamišljati najgore scenarije koje bi se mogle dogoditi i osjećala bih se anksiozno. Nedavno sam doživjela panični napad koji me kao studenticu psihologije jako uzdrmao. Poslije, javile su se misli kako nisam psihički zdrava, kako neću moći biti dobar psiholog (iako sam odlična studentica) i na taj sam način radila pritisak na samu sebe. Uznemirim se ako mi kroz glavu prođe neka negativna misao i odmah gledam na internetu i literaturi što bi moglo biti u pitanju. Kako se razbija taj krug anksioznosti i frustracije i kako da ponovo vratim samopouzdanje?

Odgovara Kristina Bačkonja, dipl. psiholog

O: Naše misli mogu utjecati na naše stanje ukoliko im mi to dozvolimo. No, isto funkcionira i obrnuto - ukoliko im ne dozvolimo da nas obuzmu, ukoliko prekidamo taj tijek neželjenih misli, tada su i naše reakcije drugačije. Ono što je neophodno u situaciji u kojoj se vi nalazite jest da svaki put kada prepoznate da se to događa prekinete obrazac - prvo si objasnite da je normalna ljudska reakcija da se uznemirimo kada vidimo/čujemo nešto neugodno i prihvatite to kao nešto normalno. Potom svoju pažnju preusmjerite na nešto drugo, nešto što će vam skrenuti misli - čitanje, gledanje serije, razgovor s prijateljima, fizička aktivnost... Uznemirenost prolazi sama po sebi ukoliko je ponovno ne proživljavamo u mislima.

>>'Prije sam pio dosta alkohola, sad osjećam trnce, drhte mi ruke, hvataju me napadi panike...'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije