Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveno otkriće

I vas svrbi kad vidite nekog da se češe? Evo zbog čega je to tako

svrbež, svrab, češkanje
Foto: Thinkstock
10.03.2017.
u 17:39

Iako vas zapravo prije toga ništa nije svrbjelo, osjećaj svraba vam se odmah pojavio čim se netko pokraj vas počeo češati

Koliko puta vam se dogodilo da se počnete češati kada se netko pokraj vas počeše? Iako vas zapravo prije toga ništa nije svrbjelo, osjećaj svraba vam se odmah pojavio čim se netko pokraj vas počeo češati. Slična je situacija i sa zijevanjem.

No znanstvenici sad imaju odgovor i na to. Istraživanjem su otkrili kako, čim vidimo drugu osobu da se češe, naš mozak ispušta kemikaliju koja pušta signal svraba od kože do leđne moždine.

Stoga, ako ste mislili da se češete zbog suosjećanja s drugom osobom, u krivu ste jer je to zapravo djelo našeg mozga.

Svrbež je vrlo zarazan. Ponekad samo ako spomenemo svrab, netko će se početi češati. Mnogi misle da im je to samo u mislima, no naši eksperimenti pokazuju kako je to urođeno ponašanje i nije jedan od oblika empatije. To je jednostavno instinkt. Idući put kada se počešete ili zijevnete nakon što je to netko prije vas učinio, sjetite se da to nije vaš izbor ili psihološki odgovor već da se to nalazi negdje duboko u vašem mozgu – kaže dr. Zhou-Feng Chen, direktor Sveučilišnog centra za proučavanje svraba u Washingtonu.

>> Ako vas muči svrbež na tjemenu, reagirajte na vrijeme. Evo što možete napraviti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije