Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIČKI URED EUROPSKE UNIJE

Hrvatska u nečemu među vodećima: u broju pušača

08.11.2012., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Ovisnost o nikotinu, sve veca medju mladjom populacijom.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
07.12.2016.
u 22:07

Iako smo prema Eurostatu na 7. mjestu po postotku pušača, druga istraživanja pokazuju da je u nas stanje lošije i da imamo više od trećine pušača

Više od tri četvrtine građana EU u dobi od 15 i više godina su nepušači, dok 19,2% građana puši svakodnevno, a njih 4,7% povremeno. Hrvatska se nalazi u EU među zemljama vodećima po udjelu pušača na sedmom mjestu, s njih 28,7%.

Pokazuju to najnoviji podaci Eurostata za 2014., no prema drugim istraživanjima koje stručnjaci smatraju pouzdanijima, kod nas je više od trećine pušača. Prema izvješću Europske komisije i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, Hrvatska ima 35% pušača i na drugom je mjestu u EU po udjelu pušača nakon Grčke, u kojoj je 39% pušača.

Umirovljeni neuropsihijatar prof. Slavko Sakoman ističe da i istraživanje Instituta Ivo Pilar pokazuje da je u Hrvatskoj 34% pušača, a i druga istraživanja. U svakom slučaju, prema Eurostatu, najmanje pušača u EU je u Švedskoj (16,7%), Velikoj Britaniji (17,2%), Finskoj (19,3%), Portugalu (20%), Luksemburgu (20,4%), Danskoj (20,9%) i Njemačkoj (21,7%).

Rekorderi s najvećim udjelom pušača su Bugarska, u kojoj je više od trećine pušača (34,7%), Grčka (32,6%), Austrija (30%), Slovačka (29,6%), Letonija (29,5%), Cipar (29,1%) te Hrvatska i Češka sa 28,7% pušača.

Iako su mnogi oblici raka, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti povezani s uporabom duhana, teško se iskorjenjuje u zemljama u kojima, kaže Sakoman, pravni sustav ne provodi dosljedno zakone o ograničavanju dostupnosti duhanskih proizvoda maloljetnima i u državama koje su u konfliktu između potrebe za prevencijom i toga da ne ugroze punjenje proračuna od pušenja cigareta.

U EU je nešto više od petine stanovništva EU izloženo pasivnom pušenju. Veći je udio pušača kod muškaraca nego kod žena, a najveće su razlike u Litvi, u kojoj puši 40,3% muškarca i 12,3% žena.

>> Europljani dulje žive, ali su zbog toga i sve bolesniji

Ključne riječi

Komentara 2

GV
golub Vaso
22:26 07.12.2016.

dokaz primitivne sredine

RA
rankovic
12:49 08.12.2016.

Skandinavci kažu za pušače da su ljudi koji se ne mogu kontrolirati, a kad se preko vikenda nacjedaju alkoholom do nesvjiesti je to normalno, zato ostavimo avakvo bolnu statistiku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije