Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevencija pretilosti

Brza hrana nije nagrada, a zdravlja nema bez kretanja

Dijete u prirodi, zdraba hrana, djevojčica jede voće
Foto: Shutterstock
20.02.2017.
u 23:15

Prekomjeran unos rafinirane hrane s visokim udjelom jednostavnih šećera tijekom djetinjstva povećava rizik od obolijevanja od raznih bolesti.

Iako možemo reći da u predškolskoj i školskoj dobi pretilost nije poprimila razmjere epidemije, ukupno gledajući, to je najčešći poremećaj među djecom i adolescentima u razvijenim zemljama.

Čak 50% odraslih osoba u Europi ima prekomjernu tjelesnu masu gdje djeca nisu iznimke. Primjerice, svaki treći 11-godišnjak ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretio. A Hrvatska, nažalost, sve više počinje pratiti taj trend. Veliku ulogu i odgovornost svakako imaju roditelji. Naime, veliki problem javlja se i zato što roditelji u odgoju svoje djece hranu predstavljaju kao nagradu.

Hrana nije nagrada. Hrana je gorivo bez kojega ljudski organizam ne može funkcionirati. Ako roditelji djecu stimuliraju da budu bolja odlascima u restorane brze hrane, mogu samo naškoditi svojoj djeci – savjetuje Marin Vidović, prof. kineziologije.

Međutim, bez tjelovježbe rezultata neće biti. Isto tako, treba biti iznimno pažljiv, sve pada u vodu ako dijete tjeramo na bilo što. Kao osoba koja je svakodnevno okružena osnovnoškolcima u svome pedagoškome radu, prof. Vidović ističe:

– Najvažnije je da djeca imaju bilo kakvu sportsku izvannastavnu aktivnost. Osobno im svakodnevno nastojim prenijeti naviku zdravoga života, ukazati na važnost bavljenja tjelesnim aktivnostima i uravnotežene prehrane. Poanta moga rada, kao nastavnika, prije svega je potaknuti učenike da od najranije dobi razviju odgovornost prema svome tijelu, a samim time i svome zdravlju. 

>>Ne date djeci da trče i da se oznoje? Evo zašto je to pogreška...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije