navigacija Zdravlje 65
Hoće li ga ozakoniti?

Brojni hrvatski liječnici su za legalizaciju kanabisa

Jedini je zahtjev za analizu liječenja kanabisom zbog legalizacije u RH podnesen 2010., ali je odbijen

Foto: Thinkstock

Uhićenje 80-postotnog invalida oboljelog od multiple skleroze Huanita Luksetića zbog 11 stabljika indijske konoplje, sušare i pribora za izradu ulja kanabisa uznemirilo je mnoge koji svjedoče koliko je tim uljem poboljšao svoje zdravstveno stanje. Tim je slučajem ponovno aktualizirano korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

Iskustvo fizioterapeuta

U splitskom Društvu multiple skleroze mnogi si uljem konoplje olakšavaju zdravstvene tegobe. – Koliko vidim, gotovo pola ih je probalo ulje, ali ono je skupo i time teže dostupno. Koristi su vidljive. Smanjio im se tremor, produžio period aktivnog rada, poboljšala ravnoteža, gibljiviji su – kaže Goran Jugović, viši fizioterapeut. Najpoznatiji svjetski zagovornik legalizacije konoplje u medicinske svrhe, Kanađanin Rick Simpson, neumorno dokazuje da je na vlastitu primjeru iskusio taj prirodni lijek.

Izliječio si je rak kože i opekline ruke te 2004. godine na web stranici objavio recept za pripremu ulja, koje prave mnogi diljem svijeta, a internetski su forumi prepuni svjedočanstava o ljekovitosti pripravka kod niza bolesti. Sada već i najveći protivnici znaju da temelja za primjenu u strogo medicinske svrhe ima, ali, nažalost, iz straha od širenja uporabe konoplje radije ne žele otvarati tu Pandorinu kutiju. Ni zdravstvene se vlasti kraj toliko gorućih problema u zdravstvu nemaju snage angažirati u tome, već jednostavno čekaju da EU zauzme jedinstven stav o tom pitanju.

Anesteziologinja Ambulante za bol i palijativnu medicinu karlovačke Opće bolnice, prim. dr. Marijana Persoli-Gudelj, podsjeća da je medicinsko djelovanje ulja višestruko dokazano. Nuspojave postoje, priznaje, ali su daleko manje nego kod nekih legalnih farmaceutskih lijekova koji mogu izazvati čak i smrt, dok, kaže, prof. Lester Grinspoon s Harvarda tvrdi da nije zabilježena nijedna smrt od konoplje.

– Pacijenti ga, na osnovi tuđih i vlastitih iskustava, nabavljaju ilegalno i skupo plaćaju. Prema tome, legalizacijom bi se zaustavilo ilegalno tržište, poboljšala kvaliteta života bolesnika, a u nekim slučajevima i rezultati liječenja – ističe dr. Persoli-Gudelj.

– Analgetski učinak medicinskog kanabisa je neosporiv, ali navodi se i njegovo antitumorsko djelovanje. Prema tome, treba ga uvesti u terapiju onkoloških bolesnika već u aktivnoj fazi liječenja, a ne samo u palijativnom liječenju – jasna je dr. Persoli-Gudelj, inače predsjednica Sekcije za liječenje boli u onkologiji Hrvatskog onkološkog društva. S obzirom na to da se danas opijati primjenjuju i u liječenju kronične nemaligne boli, misli da bi i tu postojale određene indikacije jer, kaže, u literaturi se spominje čitav niz bolesti kod kojih je opravdana njegova primjena u samoj terapiji bolesti.

Foto: Marko Jurinec/Pixsell

Prof. Josip Čulig, voditelj Referentnog centra za farmakoepidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, kaže kako je u više od 28 zemalja registriran oralni sprej koji je prošao klinička ispitivanja kod pacijenata s različitim bolestima i pokazao učinak na njihove simptome: neuropatsku bol, multiplu sklerozu, bol kod raka, reumatoidni artritis, disfunkciju mokraćnog mjehura. Nisu, napominje, u svim zemljama sve indikacije odobrene.

– Nema dvojbe da ekstrakti medicinske konoplje imaju koristan klinički učinak. No, da bi se primjenjivali kod ljudi potrebno je formulirati proizvod prema Zakonu o lijekovima. Što prije Hrvatska učini pomak zasnovan na stručnom mišljenju i ako treba uskladi zakone, prije će prestati nekontrolirana primjena različitih pripravaka. Što se znanosti tiče, dileme nema: postoji endokanabinoidni sustav i na njega se može utjecati egzogeno, tj. pomoću lijekova – jasan je prof. J. Čulig.

Upravo zbog mogućnosti utjecaja konopljina sastojka THC-a na psihičko stanje ljudi, za prof. Slavka Sakomana konoplja je prije svega ipak – droga. Smatra da se treba još puno istraživati kako bi se nedvojbeno odgovorilo na pitanje može li bilo koji proizvod od konoplje dobiti status lijeka, a izražava i skepsu prema njezinu prodoru na tržište pod egidom lijeka. U konačnici bi to, napominje, moglo imati za cilj legalizaciju marihuane, kao u američkoj saveznoj državi Colorado.

– Ako će uporaba marihuane ili njenih sastojaka biti šire prihvaćena u EU i osobito ako će to preporučiti ili odobriti Europska medicinska agencija ili Svjetska zdravstvena organizacija, tada je logično da to učinimo i mi. Hrvatsko zdravstvo ima puno važnijih problema – kaže dr. Sakoman.

Registrirani lijek

Sličan je i službeni stav resornog ministarstva. Kaže da je RH potpisnica konvencija UN-a o suzbijanju zloporabe droga, a da je marihuana u cijelom svijetu kontrolirana supstanca uvrštena u popis droga. Primjena marihuane u medicinske svrhe značila bi primjenu registriranog lijeka. U Hrvatskoj, međutim, nema pokrenutih postupaka za izdavanje odobrenja bilo kakvog kliničkog ispitivanja liječenja kanabisom, tj. lijekom koji sadrži kanabis.

– Nije nam poznato ni provođenje bilo kakve druge analize liječenja kanabisom u cilju legalizacije u medicinske svrhe. Jedan je takav zahtjev bio podnesen 2010., ali je odbijen – kažu u Ministarstvu zdravlja.

>>Na slobodi muškarac uhićen zbog uzgoja marihuane za liječenje

>>Konoplju za medicinske svrhe hitno legalizirati

Legalno u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj

Posjedovanje, uzgajanje ili prodaja konoplje kažnjivi su, ali istovremeno je sve više zemalja u kojima se njene strogo kontrolirane prerađevine priznaju kao ljekovite i dopušta se njihovo korištenje u medicinske svrhe. U lipnju je tako konoplju u medicinske svrhe odobrila susjedna Slovenija, prije godinu dana Rumunjska je takvom odlukom slijedila primjer Italije, Austrije, Francuske, Češke, Njemačke i Nizozemske.

Ozakonjenju konoplje u medicinske svrhe prethodilo je niz znanstvenih studija koje dokazuju blagotvoran učinak za oboljele od raka, multiple skleroze, psihičkih bolesti, AIDS-a, Parkinsonove bolesti i mnogih drugih. Kanađanin Rick Simpson nije jedini koji tvrdi da mu je konoplja pomogla da se izliječi od raka. No, u Hrvatskoj će do daljnjega konopljino ulje ostati u domeni crnog tržišta, jer se zdravstvene vlasti ne namjeravaju tako skoro baviti tim problemom.

Anketa

Jeste li za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe?

Naravno, što prije jer to je za neke teško oboljele jedini lijek

Da i ne samo u medicinske

Možda, nisam siguran/na. Ako se i dopusti, trebalo bi biti pod strogim liječničkim nadzorom

Nikako, to je droga i ne treba je legalizirati

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (22 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

37
Registracija
 • SkushaDeLuxe SkushaDeLuxe

  04.11.2014 u 12:41h

  U slučaju potpune legalizacije, Hrvatska bi otplatila vanjski dug u dvije berbe, da ne spominjemo produzenje turisticke sezone na cijelu godinu, potpuni procvat poljoprivrede i medicinskog turizma kojemu toliko težimo. O smanjenu kriminala i oporezivanju prodaje da ne pričamo. Toliko beneficija donio bi samo jedan zakon... Nizozemska nas razvaljuje u turizmu, a što imaju za ponudit osim dima marihuane... ništa... I samo ako se pitate NE pušim marihuanu kao ni cigarete samo razmišljam logično....
  19 83% 4
 • Intruder_ZD Intruder_ZD

  04.11.2014 u 12:03h

  Farmaceutska industrija je jedna od jačih industrija u u svijetu. Imaju ogromne dobiti od svojih proizvoda na koje imaju patent. Marihuana je jednostavan, djelotvoran i lako dostupan lijek ukoliko se legalizira! Proizvode od marihuane oni ne mogu patentirati i zato se bore da se marihuana nikad ne legalizira! Imaju dovoljno novca da potkupe svakog političara i svakog doktora kao što je Sakoman da širi laži o marihuani!!
  17 89% 2
 • velika velika

  04.11.2014 u 11:12h

  nisu jos ozakonili niti upoorabu cijele stabljike industrijske konplje.. ne znam da li ste primjetili da svaki puta kada nesto ide u korist gradjana to se ceka godinama ili mjesecima...npr kad je islo smanjivanje doprinosa za zdravstvo to se cekalo mjescima u ondnosu na povecanje pdva..a te su kao 2 mjere bile povezane...sad od 01.12 uvode vece poreze na igre na srecu a tek od 01.01 smanjuju porez na place... kad treba lupati po ljudima uvede se po hitno postupku ..a kad im treba oslobodit 3 lipe na placu o tome se vijeca
  12 92% 1
 • cindypetr315 cindypetr315

  16.08.2015 u 10:35h

  To Rick Simpson and Phoenix Tears, Firstly I want to thank you for the excellent cancer miracle cure guide you left in the world that cured my breast cancer. It's truly something I've never heard about before. I've followed the exact guidelines you set out for me when i received the medication and I have now successfully free from the terrible disease that almost take my if, your cannabis oil sensitivity drastically. It's such a relief for me and my family and I can't wait to see what the future brings me. Anyone out there facing this terrible disease, i would advise don't face it alone. Write Phoenix Tears At ricksimpsoncannabisoil_phoenixtears@outlook.com and get your solution. Thank you both for this wonderful opportunity. Cindy.
  0 0% 0
 • cindypetr315 cindypetr315

  16.08.2015 u 10:33h

  To Rick Simpson and Phoenix Tears, Firstly I want to thank you for the excellent cancer miracle cure guide you left in the world that cured my breast cancer. It's truly something I've never heard about before. I've followed the exact guidelines you set out for me when i received the medication and I have now successfully free from the terrible disease that almost take my if, your cannabis oil sensitivity drastically. It's such a relief for me and my family and I can't wait to see what the future brings me. Anyone out there facing this terrible disease, i would advise don't face it alone. Write Phoenix Tears At ricksimpsoncannabisoil_phoenixtears@outlook.com and get your solution. Thank you both for this wonderful opportunity. Cindy.
  0 0% 0
 • Wanker Wanker

  25.03.2015 u 19:04h

  Hrvatska je država legalnih narkomana. Ljudi koji su imali probleme (npr. tromboza ili slične bolne dijagnoze) su na recept dobili tramale, tramadole ili slične opioide na kojima su ostali nakon što je njihovo stanje izlječeno. Znam još i nekoliko ljudi koji su iste 'lijekove' dobcept na temelju toga da su psihijatru rekli da su ovisni o njima..??? Znači, ja dođem psihijatru kažem mu da sam ovisan o tableti, a on mi je da na recept? To su dileri. Ljudi moji dajte više shvatite da je to droga koja je fizički ovisna i jako štetna za ljudsko zdravlje i prestanite srat po marihuani koja to isto nije. Je, promjeni stanje svijesti, ali, jeste li vi ikada probali te 'lijekove' što ih oni pripisuju vašoj djeci? Zar vam nije jasno da jedini razlog zašto marihuana nije legalna je zato što bi ona bila prevelika konkurencija farmaceutskoj industriji? Vi bi rađe da se ljudi 'liječe' kemijom nego prirodnom medicinom? Oni vas hoće nadrogirat i držat vas nadrogiranima da bi im vi plaćali tu istu uslugu. DILERI.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare