Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško im je...

'Muška' gripa stvarno postoji! Evo zašto 'jači spol' teže podnosi bolesti...

Prehlada
Foto: Thinkstock
22.03.2016.
u 07:00

Znanstvenici su otkrili da žene imaju jači imunološki sustav od muškaraca, što znači da "muška gripa" stvarno postoji.

Zašto muškarci teže podnose povišene temperature i prehlade?

Iako slove za jači spol, u ovom slučaju to svakako nisu. Dok žena s povišenom temperaturom funkcionira puno bolje, muškarci "umiru" i žale se na koješta. 

Znanstvenici su otkrili da žene imaju jači imunološki sustav od muškaraca, što znači da "muška gripa" stvarno postoji.

Njihov slabiji imunološki sustav ne može se jednako učinkoviti boriti s bakterijama i virusima kao ženski, zaključci su istraživanja provedenog na Sveučilištu u Pennsylvaniji. 

Jači imunološki sustav kod žena ima i negativne posljedice u odnosu na muškarce - veća je vjerojatnost autoimunih bolesti kod žena, kažu istraživači. Mnoge takve bolesti, kada vlastiti obrambeni organizam napada svoje tijelo, rjeđi je kod muškaraca. 

Primjerice, lupus, vjerojatniji je kod žena nego kod muškaraca za čak 85 posto, a učestaliji su i reumatoidni artritis i multipla skleroza.

Razlog zbog kojeg žene imaju jači imunološki sustav leži u genima, odnosno u kromosomima. Svaki čovjek ima 23 para kromosoma. Od njih su 22 para oblikom i veličinom otprilike jednaki. Preostali, 23. par, se sastoji od kromosoma koji određuju spol i nazivaju sespolni kromosomi. Žene imaju u tom paru dva jednaka spolna kromosoma koja se označavaju s XX, a kod muškaraca jedan je isti kao u žena, kromosom X, a drugi je mnogo manji i zove se kromosom Y. Dupli X kromosom kod žena  ključ je za jači imunološki sustav jer X kromosom sadrži više gena koji se odnose na imunitet, pojašnjavaju znanstvenici. 

>>Umjesto antibioticima gripu liječite čajem, limunom i medom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije