Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pacijenti u nedoumici

Bijela plomba besplatna samo od trojke do trojke

željko rotim
Foto: Privatni album
23.04.2015.
u 22:00

Dvaput godišnje na račun HZZO-a imamo pravo očistiti kamenac i ispolirati zube

Neograničen broj popravaka, liječenja i vađenja svih zuba pravo je svih osiguranih pacijenata u Hrvatskoj. Ako se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nešto ne može riješiti, tada pacijent ima pravo zahvat besplatno obaviti u bolnici. Dva puta godišnje kod svojeg stomatologa uz zdravstvenu iskaznicu svi imaju pravo očistiti kamenac i ispolirati zube, ali i dobiti injekciju protiv boli. Stručnjaci dentalne medicine kažu da je ta razina prava u stomatologiji među najboljima u Europi i ističu kako u hrvatskom zdravstvu nema sankcija za nebrigu o svojemu zdravlju, što je često kad su u pitanju zubi.

Bez stimulacije

– Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj se pacijente još uvijek ne stimulira da se brinu o dentalnom zdravlju. Kod nas je situacija takva da pacijenti koji 20 godina nisu bili kod stomatologa i uopće nisu brinuli za svoje dentalno zdravlje imaju pravo na sve usluge kod izabranog ugovornog doktora dentalne medicine. To je situacija koja zahtijeva izuzetan trud doktora, vrijeme, znanje i trud, ali i materijal za sanaciju, što pacijent, ako ima policu obaveznog osiguranja i dopunsko osiguranje, ne mora ništa platiti – odgovara dr. med. dent. Željko Rotim napominjući kako se to u razvijenim zemljama EU ne može dogoditi. Ako u nekoj od tih zemalja pacijent najmanje jedanput godišnje ne dolazi stomatologu na kontrole, mora, objašnjava, snositi troškove.

– Kod nas svaki pacijent ima pravo na sve usluge bez nadoplate ako se radi o materijalima koje je propisao HZZO – dodaje dr. Rotim.

Upravo to pitanje materijala česta je tema i nedoumica pacijenata. Naime, pravo na takozvanu bijelu plombu pri popravku zuba zdravstveno pokriva za zube od trojke do trojke. No za stražnje zube, od četvorke do umnjaka, bijela se plomba mora nadoplatiti jer za te zube HZZO pokriva drugi materijal, takozvane crne plombe. Ako se pacijent odluči za bijelu plombu i na tim zubima koje zdravstveno ne pokriva, stomatolog ga je dužan upozoriti i unaprijed reći cijenu. Za hrvatsko zdravstvo bijela je plomba preskupa, ali je za sve zube osigurana djeci do 18 godina.

"Plaćanje sutradan"

– Nema zemlje na svijetu koja je toliko bogata da svim svojim osiguranicima plaća sve. Upravo zbog toga uvodimo pravilo "plaćanja sutradan" tako da pacijent ima priliku razmisliti i donijeti konačnu odluku prije nego što bilo što plati – opisuje dr. Rotim pravilo koje funkcionira u britanskoj praksi, a prema kojemu pacijent dobije svojevrstan predračun te, kako smo već pisali, razmisli i idući dan odluči hoće li pristati na nadoplatu.

Izuzev plombi, pitanje nadoplate u praksi je učestalo kad se radi o protetici, odnosno zubnim protezama. HZZO kaže da pacijenti imaju pravo na potpune i djelomične proteze te dvije krunice, a neke sofisticiranije metode, poput ugradnje implantata, moraju nadoplatiti.

Njihova cijena ovisi o vrsti implantata, individualnom stanju pacijenta te ordinaciji u koju odlazi, no kako god bilo, stomatolog mora imati uočljiv cjenik.

Komentara 1

TH
than
00:19 25.04.2015.

Primarna zdravstvena zastita kod nas je jedna velika laz. Dovoljno je procitati nastavak. Osigurani ljudi... Ali, kada treba uplatiti u drzavni proracun porez i ostalo, svi placaju. Sa time, ako netko zakasni promjenu statusa, pa malo zakasni i ne prijavi se na zavod, nema pravo na primarnu zastitu. Lazovi obicni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije