Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronađena povezanost

Ako ste u trudnoći 'zaradili' dijabetes, velika je vjerojatnost da će vas snaći i ovo...

trudnica
Foto: Shutterstock
1/6
23.09.2016.
u 14:04

Znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje proveli su studiju tijekom koje su pratili zdravstveno stanje 2334 žene, među kojima je bilo 468 pretilih trudnica, između osmog i dvadesetdrugog tjedna trudnoće, a potom i šest tjedana nakon poroda.

Trudnice kod kojih se razvije gestacijski ili trudnički dijabetes u većoj su opasnosti da se kod njih razvije postporođajna depresija, no znanstvenici su ustanovili i obratnu uzročno-posljedičnu povezanost - kod žena koje na početku trudnoće pate od depresije zabilježen je veći rizik od razvoja trudničkog dijabetesa. 

Dijabetes je kronična bolest kod koje je razina glukoze (šećera) u krvi previsoka te dolazi do poremećaja regulacije žećera u krvi. No ovaj se poremećaj javlja kao direktna posljedica trudnoće te pogađa i žene koje nikad prije nisu imale problema s regulacijom šećera. Trudnički dijabetes je nasreću prolazan i nakon porođaja se najčešće povlači. Blago povišen šećer u krvi trudnice liječi se fizičkom aktivnošću primjerenom trudnicama i prehranom koja treba sadržavati što više složenih ugljikohidrata poput mahunarki, žitarica, kruha, tjestenine i riže punog zrna.

Znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje proveli su studiju tijekom koje su pratili zdravstveno stanje 2334 žene, među kojima je bilo 468 pretilih trudnica, između osmog i dvadesetdrugog tjedna trudnoće, a potom i šest tjedana nakon poroda. 

Ustanovili su da su se kod žena kod kojih se razvio gestacijski dijabetes, kod njih gotovo 15 posto razvila i postporođajna depresija, što je četiri puta više nego kod žena pošteđenih trudničkog dijabetesa. No rezultati studije pokazali su i obratnu uzročno-posljedičnu vezu. Naime, žene koje su u prvome tromjesečju trudnoće patile od depresije, bile su dvaput podložnije razvoju trudničkog dijabetesa. U slučaju perzistirajuće depresije tijekom prvog i drugog tromjesečja trudnoće, rizik je bio nešto veći. 

Kod trudnica koje nisu patile od pretilosti, ali su patile od depresije rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa bio je utrostručen u odnosu na ostale trudnice koje su sudjelovale u istraživanju. Pokazalo se i da već postojeća depresija kod pretilih žena nije povećala rizik od gestacijskog dijabetesa.

U slučaju predispozicija za razvoj gestacijskog dijabetesa u prvome tromjesečju trudnoće ili nakon začeća obavlja se test.

Trudnički dijabetes trebao bi biti svojevrsno upozorenje liječnicima da obrate pozornost na to da bi se kod trudnice nakon poroda mogla razviti postporođajna depresija. 

>>Konzumacija krumpira povećava rizik od dijabetesa kod trudnica 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije