Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uf....

Ako pijete i 'samo dva light' gazirana pića na dan, ovo će vam se dogoditi....

Gazirano piće
Foto: Shutterstock
21.10.2016.
u 09:43

Neki proizvođači nude i "light" verzije ovakvih pića, s manje ili bez šećera, bez kalorija...Ali ni ova pića ne umanjuju rizik od negaitvnih utjecaja na zdravlje

Ispijanje gaziranih pića ima negativni utjecaj na naše zdravlje. 

Stručnjaci stalno upozoravaju kako bismo trebali izbjegavati piti gazirana pića, a sada stiže novo upozorenje.

Znanstvenici sa švedskog Karolinska Instituta proveli su istraživanje u kojem je sudjelovalo 2,800 odraslih osoba. Osobe koje su pile najmanje dva gazirana pića od 200 ml na dan, imale su 2.4 puta veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2. 

Većina gaziranih pića prodaje se u limenkama zapremnine 330 ml pa za ovaj zastrašujući podatak o gotovo utrostručenom riziku od obolijevanja,  trebaju brinuti oni koji popiju jednu i pol limenku nekog gaziranog pića na dan. 

Neki proizvođači nude i "light" verzije ovakvih pića, s manje ili bez šećera, bez kalorija...Ali ni ova pića ne umanjuju rizik od negaitvnih utjecaja na zdravlje, navode znanstvenici koji su rezultate svog istraživanja objavili u časopisu European Journal of Endocrinology. 

One osobe koje popiju i litru gaziranih pića na dan, za čak su 10 puta povećali svoj rizik od obolijevanja. 

Niti pića s umjetnim zaslađivačima nisu "sigurnija" jer povećavaju osjećaj gladi pa češće posežete za kaloričnom i nezdravom hranom, navodi se. 

>>Ako ste u trudnoći 'zaradili' dijabetes, velika je vjerojatnost da će vas snaći i ovo...

>>Konzumacija krumpira povećava rizik od dijabetesa kod trudnica 

Ključne riječi

Komentara 3

MA
Magnificus
15:26 21.10.2016.

naslov članka je po običaju -promašen!

Avatar maxist
maxist
16:07 21.10.2016.

light beton i kamion....

KA
karambita
11:55 22.10.2016.

Najveci rusitelj zdravlja ljudi je ekonomska situacija koja dovodi do depresije, a depresija je okidac za skoro sve bolesti. A ovo o gaziranim picima, ma bez veze, danas je sve zatrovano, puno kemijskih sastojaka, svejedno je sta jedes i pijes, sve je skoro otrov. Evo npr. zelena salata kao zdrava, ali da li je bas sve tako, zdrava je ona koju uzgajamo sami u vrtu, ali ona koja preko noci nikne u nekom plasteniku ima u sebi preko 120 razlicitih otrova, znaci, salatici je potrebno sunce, a ne sijalica. Ma jedite i pijte sta vam cini zadovoljstvo, a od necega se mora krepucnuti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije