Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI SAVJETUJU

3 mini-testa kojima možete istog trena provjeriti svoje zdravlje

Zdravlje
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
12.09.2016.
u 22:22

Čak i ako rezultati ne budu najbolji, imat ćete motivaciju za poboljšati zdravlje

Znanstvenici kažu kako način na koji izvodite svakodnevne aktivnosti mogu reći više o vašem zdravlju nego vađenje krvi ili skeniranje mozga, prenosi Reader's Digest.

Ovim mini-testovima možete istog trena provjeriti svoje zdravlje i možda čak spasiti svoj život. Jer ako rezultati ne budu najbolji imat ćete dobr motivaciju za poboljšanje zdravlja.

1. Stajanje na jednoj nozi

Pokušajte stajati na jednoj nozi, širom otvorenih očiju, i ostanite u toj poziciji najmanje 60 sekundi. Ako počnete gubiti ravnotežu nakon samo 20 sekundi, moguće je kako je rizik od bolesti mozga povećan. U jednom japanskom istraživanju 30 posto ispitanika koji nisu mogli držati balans imali su moždana mikrokrvarenja. Iako je potrebno dulje vremena kako bi krvarenja opasno ugrozila zdravlje (demencija, moždani udar), ona ima direktan i trenutan utjecaj na ravnotežu i pamćenje.

2. Možete li... Ustati i zatim ponovno sjesti?

I tako 10 puta? Ustanite i sjednite 10 puta i pratite koliko će vam vremena trebati. Britansko je istraživanje pokazalo kako oni koji su mogli ustati i zatim ponovno sjesti do deset puta u roku 21 sekunde, imaju veće šanse za dulji život. Naime, ovaj test pokazuje koliko imate energije, koliko su snažni vaši mišići, kakva je vaša koordinacija i kakvi su dišni sustavi. Znanstvenici tvrde kako loši rezultati ovog testa mogu predvidjeti bolesti čiji se simptomi još nisu ni pojavili.

3. Dotaknite svoje nožne prste!

Sjednite na pod, glave i leđa oslonjenih o zid. Zatim pokušajte rukama dotaknuti svoje nožne prste. Što je veća udaljenost do vaših prstiju, to je veća šansa da imate kardiovaskularne probleme. Dokazano je kako fleksibilnost tijela utječe i na fleksibilnost arterija. Kada su arterije fleksibilne, krv može nesmetano cirkulirati. No ako su one 'zakrčene', zbog nezdravih navika i manjka kretanja, srce će imati poteškoća u pumpanju krvi, a vaše će tijelo biti u opasnosti od srčanog udara.

>> Važni životni događaji tijekom sna ostaju u dugotrajnijem sjećanju

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
23:27 12.09.2016.

Elastičnost tetiva (dodirivanje nožnih prstiju) nema blage veze sa provjerom zdravlja. Držanje ravnoteže nema veze sa krvarenjem u mozgu(uglavnom je stvar vježbe), a i sjedanje i ustajanje može odraditi netko tko sutra može umrijeti od srčanog udara. Nikakvi testovi.

PK
Pusa.Kesedzija
23:01 12.09.2016.

točka 2, ustati i sjesti sa poda ili sa stolice

TH
than
00:15 13.09.2016.

Istina da je ovo muljaza.... Kod stajanja na jednoj nozi problem moze biti i obicna kila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije