Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oaza u vašem domu

Planiranje i uređenje životnog prostora s fokusom na zdravlje

Foto: Pixabay
1/8
25.10.2016.
u 11:15

Neovisno o tome uređujete li svoj prvi dom ili iznova osvježujete izgled ovog u kojem živite, istina je da to nije nimalo jednostavan proces. U posljednje vrijeme postalo je uobičajeno iznova redizajnirati domove i dodati 'ono nešto' što ih čini ugodnijim i zdravijim okruženjem. Neovisno o tome uređujete li svoj prvi dom ili iznova osvježujete izgled ovog u kojem živite, istina je da to nije nimalo jednostavan proces. Pa kako bismo vam olakšali način planiranja i uređenja doma, donosimo nekoliko ideja.

Pa kako bismo vam olakšali način planiranja i uređenja doma, donosimo nekoliko ideja.

1. Pobrinite se za optimalnu vlažnost zraka u prostoru

Ovlaživači zraka, održavajući optimalnu vlažnost zraka, poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorijama. Do isušivanja zraka uglavnom dolazi zimi, pri velikoj uporabi grijanja, te vlažnost zraka u zatvorenome prostoru pada ispod 30% (idealna relativna vlažnost zraka koju preporučuju liječnici iznosi od 40% do 60%). Korištenjem ovlaživača vaš nos, oči i koža više neće biti suhi, svome ćete se domu, uredu, bolje osjećati.

Prednosti optimalno ovlaženog zraka

  • rizik od zaraze gripom smanjen je: Virus gripe preživljava kraće vremena u optimalno ovlaženim prostorijama. Takoder, vaše će sluznice biti manje nadražene, čime će se
  • smanjiti mogućnost vašega razbolijevanja
  • vi i vaša obitelj bolje ćete spavati: Suhi zrak ne pogoduje dobrome zdravlju. Uživajte u boljem i mirnijem snu uz optimalnu vlažnost zraka
  • moći ćete se bolje koncentrirati: Osjećat ćete se manje tromima i umornima, te će se vaša sposobnost koncentriranja poboljšati
  • smanjit će se izloženost prašini: Posebice će osobe koje pate od alergija moći duboko udahnuti, vlažni zrak veže čestice prašine
  • namještaj, drveni podovi i slike bit ce zaštićene: Izbjeći će se pukotine i deformacije

Oskar little ovlaživać, kao i njegova starija braća OSKAR i OSKAR big (za veće stambene i radne površine), štedljiv je i istovremeno jak. Ovaj ovlaživać s dvije razine rada najbolje radi u prostorijama veličine do 30 m2. Njegov ekološki filter načinjen od biljnih i tekstilnih vlakana čini ga vrlo ekonomičnim i pogodnim za svaku obitelj u domovima manje kvadrature.

Perač zraka Robert vlaži i pročišćava zrak čime osigurava zdrav i kvalitetan zrak u prostorijama tijekom cijele godine. Ovaj snažan aparat, koji poboljšava kvalitetu zraka, ujedno isparava 13.2 litre vode na dan, te je prikladan za sobe čija veličina seže do 80m 2 . Također koristi 7 W električne energije! Robert učinkovito filtrira čestice iz zraka pomoću diskova koji se okreću u vodi, što ga čini idealnim aparatom za ljude koji pate od alergija. Dodavanjem nekoliko kapi željenog mirisa postiže se ugodna i diskretna aromatiziranost u sobi. Robertov tanak i vrlo elegantan dizajn razvio je Stadler Form u suradnji sa švicarskim dizajnerom Matti Walkerom. Njegove visoke performanse i niska razina potrošenje energije čine ga najučinkovitijim peračem zraka u njegovoj kategoriji.

2. Insprirajte se domovima drugih

Internet nudi pregršt fotografija uređenih domova gdje ćete lako pronaći inspiraciju. Sakupite nekoliko fotografije i usporedite ih. Odaberite što vam se sviđa kad govorimo o boji zidova, stilu pokućstva i veličini prostora koji vama odgovara.

3. Odredite si budžet

Odredite koliki novčani iznos planirate izdvojiti za uređenje doma. Ako nemate dovoljno novca, uredite prostoriju u kojoj provodite najviše vremena. Uložite u nju i detalje koji će 'podići' atmosferu prostorije i učiniti je ugodnijim. Danas su prozvodi poput lampi, svijećnjaka ili ukrasa vrlo povoljni, a možete razotkriti vlastitu maštu i kreairati stvar po svojoj mjeri.

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

4. Odaberite boju

Tople boje u prostoru djeluju stimulirajuće, a hladne opuštajuće zato je vrlo važno koje ćete odabrati da vas okružuju. Preporuča se i bojanje zidova, a ne stavljanje tapeta. Osim što je jeftinije, time lakše personalizirate prostor. Tamnije boje vizualno smanjuju prostor, a svjetlije imaju učinak vizualnog povećanja.

5. Uložite u pravi namještaj

Pri odabiru namještaja nema prostora štednji. Naime, kauč koji odaberete vjerojatno ćete dugo imati. Osim što treba odgovarati prostoriji, treba biti jednako kvalitetan i udoban za vaše tijelo. Većina osoba bira neutralne boje poput bijelih ili sivih tonova.

6. Opustite se

Uređivanje vašeg prvog il starog doma priveli ste kraju i malo ste sumnjičavi, ali nije kraj svijeta. Ne brinite ukoliko ste donijeli pogrešnu odluku ili kupili proizvod koji vam se ne sviđa ili više ne koristite. Dok će namještaj trajati nešto dulje, stvari poput jastuka, plahti, ručnika, stolnih lampi, nešto je što ćete vjerojatno zamijeniti u skorijoj budućnosti kako biste osvježili dom.

>> Ptice kao veselo nadahnuće za uređivanje interijera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije