Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Starčević
Autor
Ivan Starčević

Zašto je ukinuto Tuđmanovo izvješće o stanju nacije

Slobodan Lang
Goran Ferbežar/PIXSELL
15.12.2013. u 12:00

Dr. Slobodan Lang na Mreži TV rekao je da je poslije Tuđmanove smrti prestalo odgovorno podnošenje računa javnosti o radu predsjednika i vlasti, a uvedena beznačajna kava s predsjednikom

Dobro jutro: Kultura

Nedjelja, HRT 3, 8.40

Emisija traje sat i pol, što je jeziv podatak. Voditelji su novinar Dražen Ilinčić i glumac Miran Kurspahić koji najprije malo pričaju. Čini se kao da se zagrijavaju, vježbaju neke svoje interne šale, tj. obavljaju ono što su trebali učiniti prije emisije. Dojam dosta brzo nestaje, otprilike već poslije prvog gosta, jer njih dvojica tako vode cijelu emisiju. Lijepo je da se previše ne nameću, nego im je cilj da se dragi gosti što brže počnu normalno ponašati, zapravo abnormalno, jer rijetko kad u studiju, osim kod tandema Ilinčić-Kurspahić, vidimo pregaoce naše kulture da o svojem poslu govore bez patničkog ili pokroviteljskog grča. Slično njima ponašao se dirigent Alan Bjelinski, u pratnji producentice Hrvatske glazbene mladeži, koja se nekad zvala Muzička omladina (ona je Lea Bulić). Skoro pa normalno progovorio je čak i akademik Tonko Maroević, kad mu je g. Ilinčić pokazao da je čitao Brodskog.

VIJENAC

Fokus

Ponedjeljak, HRT 1, 21.06

U Hrvatskoj imamo 7 % informatički pismene djece, u Sloveniji dvostruko više (14), a u Poljskoj 17 %. Tijekom osnovnog školovanja izgubimo jednu trećinu nadarenih učenica/učenika. Naše obrazovanje temelji se na usvajanju faktografije. Obrazovni sustav ne potiče razumijevanje gradiva i ne poznaje učenje nečega što će učeniku biti korisno u praktičnom životu koji ga čeka poslije školovanja. Sve te vrijedne stvari izrečene su tijekom emisije koju voditelj Danko Družijanić nije u stanju organizirati oko bitnosti teme, nego se sve rasipa na potrebu da svaki od gostiju kaže sve o svemu, bez obzira na to što je netko od njih počeo govoriti zanimljivo – ne, voditelj ga prekida i ide se na sljedeću površnost, tj. na pitanje o kojemu će dosadni razgovor opet biti prekinut na jedinom zanimljivom mjestu. Riječ je o zaista rijetkom daru. Emisiji jedino nedostaju gledatelji koji bi ga prepoznali.

KAKTUS

Oluja Ozane Bašić

Utorak, MrežaTV, 20.05

Pun pogodaka u odabiru gosta, jer dr. Slobodan Lang ima autentične uspomene na svoj rad s pokojnim g. Tuđmanom hrvatskim državnikom koji je preminuo na današnji dan. Emisija Ozane Bašić protekla je u trenu, jer g. Lang je, još od svojih davnih studentskih dana, odličan govornik čija je svaka riječ izgovorena u smislenom kontekstu. Kao i sve što je rekao ovaj Tuđmanov “savjetnik za dobro” svoju težinu imale su i njegove ocjene o današnjim lošim prilikama, jer ako se mladima ne nudi ništa osim da viču živjele ustaše, onda će oni i vikati živjele ustaše. Dr. Lang je upozorio na ukidanje Tuđmanova godišnjeg izvješća o stanju nacije, umjesto kojeg smo dobili - kavu s predsjednikom, a Tuđman sigurno ne bi preko noći postavljao ćirilične ploče. Večerašnja “Oluja” jedina je podsjetila na dužnost poštivanja institucije časti predsjednika države, ma što god mi mislili o potezima čovjeka koji je obnaša.

VIJENAC

Dnevnik

Srijeda, HRT 1, 12.00

Inka Eterović, dopisnica iz Putinove carevine, uživo iz Kijeva sa smiješkom zaključuje javljanje o krvavim glavama ukrajinskih demonstranata. Više nema nikakve sumnje, došli smo do značajnog otkrića: postoji i zagrebačka škola smješka. Zadnja u beskrajnom nizu kojekakvih škola, od škole crtanog filma naovamo, ponikla je u dnevnicima i vijestima HRT-a. Na samom kraju, poslije svih najava i objava, taman kad pomislite da možete odahnuti – e, onda ne možete. Npr. voditeljica dnevnika Sanja Mikleušević Pavić će vam uvodno najaviti seriju grozota i na kraju se nasmiješiti. Pretplatnici stječu dojam da gledaju humorističnu emisiju, ali gospođe i gospoda najavljivači i voditelji HRT-a imaju neutaživu potrebu da svoj nepostojeći šarm šire, pa i pod cijenu da budu ispravno shvaćeni kao sudionici potpune propasti kredibiliteta svih emisija u kojima se zadovoljno slikaju, baš kao i njihovi političari.

KAKTUS

Dnevnik

Četvrtak, Mreža TV, 21.00

Ovaj Mrežin dnevnik jedini se ne ulaguje MUP-u, nego ima poruku građana policiji: ne trebaju nam nove registarske pločice na automobilima. U prilogu novinara Mirka Kalanja objavljena je anketa: 10 % građana misli da su nove pločice na našim starim krntijama odlične, 5 % da te pločice nisu ništa naročito, a 82 % izjavljuje sadašnje su bolje. Kao i svi pravi stari dnevnici, i ovo novo Mrežino zdravo medijsko čedo ima i skandal koji zabavlja svijet: prevoditelja na znakovni jezik koji na komemoraciji Mandeli glumi da prevodi, a pojma nema o tome što radi. Dotični gospodin,Thamsanqa Jantjie, se nakon svega ispričao ako je nekog uvrijedio, kaže da je samo radio svoj posao. Oprostite, samo sam radio svoj posao mogle bi biti najprikladnije oproštajne riječi našeg predsjednika vlade Zorana Milanovića koji je Thamsanqin kolega po opsjenarstvu. Treba samo pričekati da g. Josipović raspiše prijevremene izbore.

VIJENAC

Vijesti iz kulture

Petak, HRT 1, 23.29  

U dvorištu frankopanskog kaštela u Ogulinu otvorena je “Ivanina kuća bajki”, u zagrebačkom Teatru Exit Matka Raguža izvedena je predstava “Ispočetka”, a splitski PlayDrama Elvisa Bošnjaka premijerno je izveo esej “O omladini i idealima”, opet Ivane Brlić Mažuranić, napisan prije sto godina i još uvijek suvremen. Tajanstvena “Ivanina kuća bajki” kod Ogulina, rodnog grada Ivane Brlić Mažuranić, ostvarena je zamisao gđe Dragane Lucije Ratković Ajdemir. Kuću punu dodirnih ekrana vodi gđa Ankica Puškarić, ulaz je slobodan do Božića, djeca u njoj borave satima, jer ima se što vidjeti. Projekt koji je vodila gđa Puškarić poduprla je Europa s dobro i čisto uloženih i potrošenih milijun eura. Exitovu predstavu “Ispočetka” opet su, kaže se, nosili odlični glumci Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Sreten Mokrović i Krešimir Mikić. Osmero tek diplomiranih glumaca angažirao je redatelj i glumac Elvis Bošnjak.

VIJENAC

Normalan život

Subota, HRT 1, 9.05

Izuzetno kvalitetna emisija počela je toliko dirljivom reportažom da je poslije nje, osim pola Hrvatske, imala suzne oči čak i voditeljica Ana Tomašković čija uvijek neukusno kratka suknja i ogromne štikle pokazuju ravnodušnost prema gledateljima koji od HRT-ovih voditelja još uvijek očekuju i profesionalnost u odijevanju. Reportažu o uspješnom zapošljavanju osoba s manjim intelektualnim teškoćama proizveo je zagrebački Centar za rehabilitaciju. Mlade osobe pričaju o svojem poslu, rade taj svoj posao (npr. lijepe etikete u DM-u) i opisuju svoju sreću jer rade i zarađuju. U našoj javnosti rijetko suvislim, pristojnim, toplim malim govorom, jer svi uvijek zapinju i griješe, valjda ih muči savjest, naciji se obratio g. Emil Justinić, direktor poduzeća Kuhne+Nagel, koje zapošljava korisnike Centra. Nimalo nije zaostajala ni gošća u studiju, poslodavka gđa Barbara Bujačić Husinec, direktorica tvrtke Gebrueder Weis.

VIJENAC

Komentara 5

Avatar Zampić
Zampić
14:52 15.12.2013.

nakon smrti predsjednika hrvati još čekaju da izaberu drugog po redu predsjednika rh

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
14:39 15.12.2013.

Tudjman je Legenda a vi samo Papci sto kaze Bosanac,ahahhaha

BO
bojnik
17:56 15.12.2013.

Ukinuto je zato jer je stanje nacije katastrofalno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?