Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žarko Puhovski:

'Milanović miče seniore i jača si poziciju u slučaju da izgubi izbore'

15.10.2013., Zagreb - Sime Lucin, saborski zastupnik SDP-a. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.06.2015.
u 20:00

Šuška se
: I do mene su došle te priče, ali službeni razgovor nisam vodio, kaže Lučin

Klub zastupnika SDP-­a u idućem bi sazivu mogao izgledati bitno drukčije, pogotovo što se tiče dobne strukture. Sve su glasnije priče da će s lista za parlamentarne izbore otpasti neki SDP-ovi seniori, posebice oni koji iza sebe već imaju tri ili čak četiri saborska mandata. Iako još ništa nije konačno, prema razgovorima vođenima u stranci, od Sabora bi se mogao oprostiti Šime Lučin, dugogodišnji SDP-­ov zastupnik i Račanov ministar unutarnjih poslova, ali i Marin Jurjević, prvak splitskog SDP-­a. Među iskusnima koji se spominju kao upitni je i Dragica Zgrebec, potpredsjednica Sabora i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj. Navodno na listi više neće biti mjesta ni za Gvozdena Flegu. Očito mu je vrh stranke ozbiljno zamjerio programski manifest koji je uputio članovima Predsjedništva i u kojem je predlagao da se SDP više okrene ljevici i postane socijalno osjetljiviji.

Ništa još službeno

Šuška se da bi bez mjesta na listi mogla ostati i Marija Lugarić, koja je dugo bila SDP-ova najmlađa zastupnica.

– I do mene su došle te priče, ali nikakav službeni razgovor o toj temi nisam vodio – kaže Šime Lučin.

Ni sam sa sobom, kaže, nije načistu što bi htio. Zna samo da u mirovinu neće. Pita se i što uopće znači pomlađivanje stranke.

– Pa klub SDP-a nikad nije bio mlađi. Smjena generacija u SDP-u događa se od 2007. godine, većini ljudi u Klubu aktualni je mandat prvi. Pravo pitanje je pitanje kriterija. Pa ne može valjda kriterij biti da ne smiješ biti stariji od 25 – kaže Lučin. Da to još nije bila tema službenih razgovora potvrdila je i Dragica Zgrebec te samo izjavila da trenutačno i ne razmišlja o novom mandatu, a ni Marija Lugarić nije željela razgovarati o toj temi.

S druge strane, iskusne SDP-ovce poput Nenada Stazića, Ive Jelušića, Ingrid Antičević-Marinović i predsjednika Sabora Josipa Leke stranka navodno planira postaviti dovoljno visoko na liste kako bi mogli dobiti još jedan mandat. A saborska bi mjesta mogli "zaraditi" i miljenici Zorana Milanovića. Mnogi od tih mladih lavova, kako im tepaju, već su u Saboru, a neke je stranka imenovala koordinatorima po izbornim jedinicama. "Fina" mjesta na listama, priča se, očekuju Peđu Grbina, SDP-ova predsjednika saborskog Odbora za Ustav, koji sve češće nastupa uime stranke, posebice kada treba opaliti po šefu HDZ-a Karamarku. Još jednim mandatom trebali bi biti nagrađeni i zastupnici Saša Đujić, Ivan Klarin, Domagoj Hajduković, Vedran Babić, Mario Habek...

Nije iznenađenje

Najave još jedne u nizu smjena generacija u SDP-u političkog analitičara Žarka Puhovskog ne iznenađuju.

– To je dobro, uz neke nužne napomene. Kao prvo, SDP-­u u Saboru treba nekoliko starijih i iskusnijih političara, čisto da se mogu snalaziti u poslovniku. A kao drugo, SDP si kao urbana stranka ne smije dopustiti da u Saboru ima pet-šest mladih zastupnika bez fakulteta. To je sramota – kaže Puhovski. Jasno je, dodaje, i što Milanović smjenom generacija radi – pokušava si osigurati pozicije u stranci u slučaju izbornog poraza.

– Milanović očito ne misli dati ostavku u slučaju poraza pa si priprema teren – zaključuje Puhovski.

Komentara 9

Avatar juricamesko
juricamesko
21:00 26.06.2015.

i sdp-eovci jedva cekaju izbore da ga potjeraju iz stranke i to bez obzira na katastrofalne posljedice za stranku. dojadio je i njima

Avatar zabadalo5
zabadalo5
23:18 26.06.2015.

Ono što je sasvim sigurno, Zoki će izbore izgubiti! SDP očekuje debakl!

DU
Deleted user
20:49 26.06.2015.

Zar su neki već zaboravili anti državnu da ne kažem izdajničku politiku za vrijeme vlade Račana i Sanadera? u kojoj je Šime uvijek visoko kotirao. Milanović je njega kao Pančića trebao otjerati čim je preuzeo stranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije