Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popustolovac.hr

Znate li što zaista slavimo na dan Svih svetih?

Popustolovac.hr
Foto: Shutterstock
21.10.2014.
u 10:16

Blagdan Svih svetih dan je spomena na kršćanske mučenike i slavi se još od četvrtog stoljeća. Tada je to slavlje padalo na prvu nedjelju nakon Duhova, a tako se i danas zadržalo u pravoslavnoj crkvi. U katoličkoj crkvi je blagdan pomaknut na 1. studenog i to odredbom pape Grgura III., u 8. stoljeću.

Datum 1.studeni, kao dan na koji se obilježavaju Svi sveti, povezan je s drevnom keltskom svetkovinom Samhain. Ona je označavala početak nove godine, odnosno dane u godini kada se duše umrlih ponovno pojavljuju na zemlji. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih jest posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima. Paljenje svijeća odraz je mišljenja da živi na taj način osiguravaju svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Paljenje svijeća dio je pogrebnih obreda u gotovo svim religijama. U većini zemalja nosi se cvijeće na grobove, pale se svijeće i odlazi se na mise. Nekad su se običaji razlikovali, što je povezano uz poganska vjerovanja. Primjerice, sredinom 19. stoljeća nosila se hrana na groblje jer se vjerovalo da je dušama potrebna okrjepa. Taj se običaj zadržao ponegdje u istočnom kršćanstvu. Na groblju se jelo, pilo, a većinom su se držale mise zadušnice.

Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, sv. Odilona i to 998. godine, a taj se dan zaslugom benediktinaca proširio i Vatikan ga je potvrdio 1311. godine. Dušni dan najčešće obilježavaju mise zadušnice i na taj način prisjećanje na preminule. Na nekim područjima na Dušni dan običaj je jesti orehnjaču ili makovnjaču, puricu punjenu kestenjem, kruškama ili jabukama i med.

Posjetite Popustolovac.hr i pronađite najpovoljnije cijene cvijeća i lampiona!

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar fijolica
fijolica
11:32 21.10.2014.

MKGRA, na Dušni dan se odaje počast umrlima, a dan Svih svetih je zaista u Crkvi svetkovina u kojoj se slave životi svetaca i mučenika Crkve.

MI
mirac
13:47 21.10.2014.

Dan Svi Sveti je dan svih koji su sveti i u Nebu su tj Raju. Koliki su sveti a neobilježavamo njihove svetkovine. Vrlo jednostavno sama riječ govori Svi Sveti. Katolički kalendar je ispisan svaki dan se slave sveti a svivi oni za koje ni ne znamo da su sveti i u Raju su slave Boga. Slavimo njihov dan na blagdan Svi Sveti. Dan mrtvi je naredni dan ili dušni dan. Taj dan je dan svih umrlih. Palimo svijeće obilazimo groblja i slavimo misu za njihove duše da se spase i dođu i Raj. Mislim da je netko spavao na satu vjeronauka ili nije nikad ni htio naučiti što je što.

DU
Deleted user
13:12 21.10.2014.

autor se nadrobio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije