Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKVIRNE PROCJENE

Znanstvenici izračunali kada će dan trajati 25 sati!

Planet Zemlja
Foto: Pixabay
1/5
07.12.2016.
u 18:12

Usporedili su događaje od 720 godina prije Krista sve do 2015. godine kako bi izgradili pouzdanu procjenu.

Uspoređujući podatke iz povijesti koji su vezani uz pomrčine i nebeske događaje, britanski znanstvenici došli su do zaključka kako Zemljina orbita usporava što postupno produžuje dan.

Istraživanjem su otkrili i za koliko godina će se dan produžiti na 25 sati budući da se dužina dana produljuje za dvije milisekunde svakih 100 godina. To znači da ćemo dodatni sat dobiti za otprilike 200 milijuna godina, piše Metro.

Istraživači Sveučilišta Durham i britanskog ureda Nautical Almanac prikupili su dokaze o povijesnim podacima o pomrčinama i nebeskim događajima. Usporedili su događaje od 720 godina prije Krista sve do 2015. godine kako bi izgradili pouzdanu procjenu

- Procjene su okvirne jer geofizičke sile koje djeluju na rotaciju Zemlje neće nužno biti konstantne tijekom tako dugog vremenskog razdoblja - kazala je Leslie Morrison, koautorica studije i dodala da je to vrlo spori proces.

>> Poredak planeta stvorio je svjetlo nad Betlehemom!

Komentara 5

MA
Makava
18:23 07.12.2016.

Kako bitna informacija!

JM
Jean-Michel_Nicolier
16:43 12.12.2016.

Ako se dan produljuje za 2 ms (milisekunde) svakih 100 g., tim tempom će se dan produljiti za 1h tek za 4,32 mlrd godina što je ugrubo otprilike i starost Zemlje i njen preostali rok trajanja. Osim ako se, naravno, rotacija drastično ne uspori što vjerojatno predviđa ova procjena.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
14:18 12.12.2016.

"Usporedili su događaje od 720 godina prije Krista sve do 2015. godine kako bi izgradili pouzdanu procjenu" - znači da su našli podatke o pomrčinama prije krista koji su točni u milisekundu??? pa tko je to tako precizno izmjerio prije 2.700 godina??? nešto tu neće štimati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije