Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANJENO

Zašto žene ne smiju na Svetu goru u Grčkoj?

Putin u posjetu Svetoj gori
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
28.05.2016.
u 16:55

Planina Atos, zapravo poluotok površine 335 kvadratnih kilometara, vjerojatno je najveće područje na svijetu zatvoreno za žene i ženske primjerke domaćih životinja

Ruski predsjednik Vladimir Putin u posjetu je Svetoj gori u Grčkoj na obilježavanju tisućljetne prisutnosti ruskih pravoslavnih redovnika na tom svetom mjestu istočnog kršćanstva, prenose u subotu agencije.

Planina Atos, zapravo poluotok površine 335 kvadratnih kilometara, vjerojatno je najveće područje na svijetu zatvoreno za žene i ženske primjerke domaćih životinja, prenosi BBC.

Želite li je posjetiti, prvi je korak slanje kopije putovnice uredu za hodočasnike koji dopušta dolazak najviše stotinu pravoslavnih i deset nepravoslavnih posjetitelja. Oni mogu tri noći ostati u jednom od 20 samostana na poluotoku.

Ženama je pristup strogo zabranjen i za razliku od muških prijatelja koji se ukrcavaju na trajekt moraju ostati u jednoj od dviju najbližih luka.

Sveta gora zatvorena je za žene dulje od tisuću godina, štoviše obali se ne smiju približiti na manje od 500 metara, stoji u strogim pravilima.

Prema dr. Grahamu Speakeu, autoru knjige "Sveta gora: Duhovna obnova u raju", u povelji iz 10. stoljeća piše da je zabranjen pristup ženskim životinjama, ali ni riječi o ženama jer je "svakome jasno da žene nemaju što raditi u muškim samostanima".

Bio je to najjednostaviji način da se osigura celibat, kaže on. Ono što Svetu goru razlikuje od ostalih manastira jest da se cijeli poluotok smatra jednim velikim samostanom, dodaje dr. Speake.

No još je jedan razlog za zabranu, povezan s pravoslavnom tradicijom.

"Jedno od vjerovanja kaže da je djevicu Mariju na putu za Cipar vjetar skrenuo s kursa i da se iskrcala na Svetu goru. Toliko joj se svidjelo da se molila svome sinu da gora bude samo njezina s čime se on složio", kaže Speake. "I dan danas goru u njezinu čast zovu vrtom Božje majke koja jedina predstavlja svoj spol na Svetoj gori", dodao je.

Zabrana se odnosi na sve domaće životinje, a jedine pripadnice ženskog roda su mačke. "Tamo je puno mačaka, a razlog za to je jednostavan, love miševe", rekao je Speak.

Među ostalim mjestima koja zabranjuju pristup ženama je hram Sabarimala u Indiji, planina Omine u Japanu i ulica Herbertstrasse u crvenoj četvrti Hamburga St. Pauli gdje na jednom znaku piše: "Zabranjen ulazak mlađima od 18 godina i ženama", piše BBC.

Komentara 4

PA
pan-am
19:14 28.05.2016.

Ako želite da sve bude besprijekorno jednostavno, bez svađe ,bez napetosti samo zabranite pristup ženama,i sve će biti u redu hehehe smiješno ali istinito hehe

BO
bode
20:23 28.05.2016.

Znali su dobro stari ljudi šta je dobro za mir. Papa Frane, slušaj i uči.

TA
Taupaj
18:28 28.05.2016.

Bila je zena Cara Dusana Carica Jelena Ali su je nosili nije smela da zgazi na zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije