Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što skrivaju?

'Zabranjene' lokacije: Mjesta koja ne smijete vidjeti na Google Earthu

"Zabranjene" lokacije na Google Earthu
Foto: Google Earth
28.03.2014.
u 21:53

Danas bilo tko može ispuniti zahtjev za zamućivanjem bilo koje lokacije, a mnoge takve zahtjeve Google je odobrio i ispunio.

Još od 2005. kada je izašao Google Earth, mnogima služi kao koristan alat, bilo za privatne bio za profesionalne svrhe. Ipak, već onda su postojali objekti i lokacije koji su bili "zabranjeni" za vidjeti, to jest, bili su zamućeni.

Nekoliko zemalja ima ugovor s Googleom za zamućivanje određenih mjesta na Google Earthu, a među njima su Indija i Australija. Malezijska vlada ima drugačiju taktiku, oni nisu ništa zamućivali jer smatraju da bi time zapravo otkrili koje su im "osjetljive" lokacije.

No, zahtjeve za uklanjanje fotografija nisu imale samo vlade, već i "obični ljudi". To su učinili vlasnici jedne kuće u Arkansasu koju je Google Earth "uhvatio" dok je gorjela u požaru, dok je grad North Oaks iz Minnesote zatražio da se uklone sve fotografije ulica grada jer je zemlja u tom gradu privatno vlasništvo. Google je ispunio oba zahtjeva.

Danas bilo tko može ispuniti zahtjev za zamućivanjem bilo koje lokacije, a mnoge takve zahtjeve Google je odobrio i ispunio. Neke od cenzuriranih lokacija su privatna imanja koja su dostupna javnosti, poput zabavnih parkova. Neke lokacije su pak vladine, poput nuklearki ili zračnih baza.

Business Insider donosi neke od "zabranjenih" lokacija na Google Earthu.

>> Pogledajte 10 nevjerojatnih otkrića s Google Eartha

Komentara 3

Avatar think pink
think pink
20:44 29.03.2014.

večernjakovi novinari opet otkrivaju toplu vodu - takvih zamućenih lokacija ima na tisuće...

OB
Objektivno...
07:49 29.03.2014.

Koliko vidim nije zamućena ni jedna od 200-tinjak lokacija gdje sam tijekom skakačke karijere imao "skokove"... Ako me žena "provali" kad odem na slijedeći nezamućeni skok, tužit ću Google za povredu intime. Ne mogu se koncentrirati na kompresiju ako mi satelit zuji iznad glave

BB
brle brkić
07:27 29.03.2014.

kad več špijuniraju snimanjem bilo bih im bolje da potraže gdje je pao avijon koji traže več 20 dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije